4. Hukuk Dairesi 2015/13508 E. , 2017/5786 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı ... vekilleri Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 16/11/2006 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 11/06/2015 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi dahili davalılar tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava haksız fiil nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, dahili davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya incelendiğinde mahkemenin gerekçeli kararının davalılardan ..."e "..." adresinde Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre, ..."a "(Mernis kaydı ile) ..." adresinde Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre, ..."e "..." adresinde Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre, ..."a "..." adresinde Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre ve davalılardan ..."a ise "(Mernis kaydı ile) ..." adresinde Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre yapıldığı anlaşılmıştır.
Adı geçen davalılara yapılan bu tebligatlar geçerli değildir.
Şöyle ki;
Tebligatların nasıl yapılacağı 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nunda düzenlenmiştir. Kanunun 10/1-2 fıkraları "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa, bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir tebligat buraya yapılır." hükümlerini içermektedir. Aynı Kanunun "Tebliğ İmkansızlığı ve Tebellüğden İmtina başlıklı 21. maddesinde ise muhatabın adresinde bulunmaması halinde yapılacak işlemler ve bu kapsamda 21/1 maddesinde muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması (işe gitme gibi) halinde tebligat usulü, 21/2 maddesinde ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir. Yine Tebligat Kanunu"nun 35/2. maddesine göre; adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde bu maddeye göre tebligat yapılacaktır.
Somut olayda; davalılardan ..."e Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre tebligat yapılmış ise de; dosya içinde adı geçen davalıya aynı adreste daha önce yapılmış bir tebligat bulunmamaktadır. Tebligat Kanunu"nun 10. maddesine, 19/01/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanun ile eklenen 2. fıkraya göre; bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Yine Tebligat Kanunu"nun aynı yasa ile değişik 35/2. maddesine göre; adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde bu maddeye göre tebligat yapılır. Dolayısıyla bu davalıya yapılan tebligat geçerli değildir.
Davalılardan ..."a tebligat Mernis kaydı ile Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre yapılmış ise de; dosyada bu davalının bilinen adresine çıkartılan ve iade olunan bir tebligat bulunmadığından mernis adresine tebligat çıkartılması şartlarının oluşmadığı anlaşılmıştır.
Davalılardan ..."e Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre tebligat yapılmış ise de; dosya kapsamında adı geçen davalı adına çıkartılan tebligatların iade olduğu, mernis adresinin araştırılmadığı, aynı adreste daha önce yapılmış bir tebligatın da bulunmadığı, bu nedenle madde 35"e göre tebligat şartlarının oluşmadığı anlaşılmıştır.
Davalılardan ..."a yapılan tebligatta da Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre, tebligat evrakında bilgisine başvurulan komşusunun adı ve soyadı yazılı olmadığından bu tebligatın da geçerli olmadığı anlaşılmaktadır.
Davalılardan ..."a Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre yapılan tebligatın ise mernis adresine tebligat yapılabilmesi açısından madde şartları oluşmadığından geçerli olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; mahkemece adı geçen davalılar ..., ..., ..., ... ve ..."a yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca mahkeme gerekçeli kararının usulüne uygun şekilde tebliğinin sağlanması gerekmektedir.
SONUÇ: Dosyanın gösterilen nedenle ve yukarıda bildirilen şekilde işlem yapılmak üzere mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 12/10/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.