Abaküs Yazılım
Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2022/257
Karar No: 2022/496
Karar Tarihi: 13.04.2022

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2022/257 Esas 2022/496 Karar Sayılı İlamı

DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2022/257 E.  ,  2022/496 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
    Esas No : 2022/257
    Karar No : 2022/496

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Otomotiv İnşaat Nakliyat Turzim Mimarlık Mühendislik ve Servis Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - …
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

    İSTEMİN KONUSU :Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun bozma kararı üzerine verilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı adına, 2009 takvim yılı yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmediğinden bahisle düzenlenen vergi inceleme raporunda 2009/Aralık döneminden 2010/Ocak dönemine devreden katma değer vergisinin bulunmadığının belirtilmesi üzerine yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca re'sen tarh edilen 2010/Ocak ilâ Nisan, Kasım dönemleri katma değer vergileri ile üç kat kesilen vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
    Herhangi bir mücbir sebep bulunmaksızın ilgili dönem yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmeyen davacı adına, katma değer vergisi indirimlerinin kabul edilmemesi suretiyle yapılan tarhiyatta ve üç kat kesilen vergi ziyaı cezalarında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda ısrar kararı verilmiştir.
    Davacının temyiz istemini inceleyen Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 18/09/2019 tarih ve E:2018/777, K:2019/548 sayılı kararı:
    Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 08/02/2019 tarih ve E:2013/3, K:2019/1 sayılı kararıyla; davacılar tarafından, mücbir sebep olmaksızın inceleme elemanına ibraz edilmeyen yasal defterler ve belgelerin mahkemeye sunulabileceğinin ileri sürülmesi halinde, bu defter ve belgeler davacıdan istenilip defterlerdeki kayıtlar incelenip bu kayıt ve belgeler hakkında davanın diğer tarafı olan vergi idaresinin görüşü ve saptamaları da alınarak yapılacak hukuki değerlendirmeye göre karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığından, aykırı içtihatların bu doğrultuda birleştirilmesine karar verilmiştir.
    Bu durumda, davacının dava dilekçesinde ibraz edebileceğini belirtiği defter ve belgeler istenilerek, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun anılan kararında belirtilen inceleme yapılmak üzere ısrar kararının bozulması gerekmektedir.
    Kurul bu gerekçeyle ısrar kararını bozmuş; davalının karar düzeltme istemini reddetmiştir.
    … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı:
    Dava konusu uyuşmazlık davacının 2009 yılının Aralık döneminden 2010 yılının Ocak dönemine devreden katma değer vergisi tutarının ne kadar olduğunun tespitine ilişkindir.
    Davacı adına 2009 yılının Ocak ilâ Aralık dönemleri için tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin kaldırılması istemiyle … Vergi Mahkemesinin E:… sayılı dosyasında açılan davada verilecek karar uyarınca davacının 2010 yılı katma değer vergisi beyan tablosunun yeniden düzenlenmesi ve işbu uyuşmazlığın da bu hesaplama uyarınca çözümlenmesi gerekmektedir.
    … Vergi Mahkemesinin E:… sayılı dosyasında verilen karara esas alınan ek bilirkişi raporunda davacı şirketin 2009 yılının Aralık döneminden 2010 yılının Ocak dönemine devreden katma değer vergisi tutarının bulunmadığı tespit edilmiştir.
    Bu durumda, 2009 yılının Aralık döneminden 2010 yılının Ocak dönemine devreden katma değer vergisi tutarının 55.286,85 TL yerine 0,00 TL olarak dikkate alınması gerektiğinden, yeniden düzenlenen katma değer vergisi beyan tablosu uyarınca tarh edilen dava konusu vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
    Vergi Mahkemesi bu gerekçeyle davayı reddetmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu belirtilerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'NİN DÜŞÜNCESİ: Dava konusu cezalı tarhiyatın matrahı yönünden bağlı olduğu ve davacı adına 2009 yılının Ocak ilâ Aralık dönemleri için vergi ziyaı cezalı olarak re'sen tarh edilen katma değer vergilerinin kaldırılması istemiyle açılan davada verilen ısrar kararının Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca bozulması üzerine verilen …Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 13/04/2022 tarih ve E:2022/258, K:2022/487 sayılı kararı ile bozulduğundan, temyize konu kararın, bozma kararı üzerine oluşacak hukuki durum dikkate alınarak uyuşmazlık konusu vergi ziyaı cezalı tarhiyat hakkında yeniden karar verilmek üzere bozulması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Dava konusu cezalı tarhiyatın matrahı yönünden bağlı olduğu ve davacı adına 2009 yılının Ocak ilâ Aralık dönemleri için vergi ziyaı cezalı olarak re'sen tarh edilen katma değer vergilerinin kaldırılması istemiyle açılan davada verilen ısrar kararının Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca bozulması üzerine verilen …Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 13/04/2022 tarih ve E:2022/258, K:2022/487 sayılı kararı ile bozulmuştur.
    Bu durumda, uyuşmazlık konusu vergi ziyaı cezalı tarhiyat hakkında anılan bozma kararı üzerine oluşacak hukuki durum dikkate alınarak yeniden karar verilmesi gerekmektedir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1- Davacının temyiz isteminin KABULÜNE,
    2-… Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
    3-Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,
    2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi