Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/11792
Karar No: 2022/10082
Karar Tarihi: 30.06.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/11792 Esas 2022/10082 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı Kurum'un, müvekkil bankaya gönderdiği yazıya dayanarak, çalışma sürelerinde fazla mesai yaptığı halde ücretlerini alamayan sigortalılara ait hizmet bildirimlerinin eksik yapıldığı tespit edilen sigortalılarla ilgili Kurum işleminin iptali istemine yönelik davada, İlk Derece Mahkemesi'nin davanın kabulüne dair verdiği karar, temyiz edildi. ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi istinaf başvurusunu esastan reddetti. Ancak, davalı Kurum vekilinin temyiz itirazları üzerine Yargıtay, dosyanın eksik inceleme sonucu olduğuna yönelik hatalı değerlendirmeler içermesi nedeniyle ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi kararını kaldırarak ilk derece mahkemesi kararının bozulmasına karar verdi. İnceleme konusu davada, 5510 sayılı Kanun'un 86. maddesi uyarınca, dosya kapsamında konu olan borcun hangi sigortalıların fazla çalışma süresinden kaynaklandığı ve konu borca ilişkin Kurum yazıları ve teftiş raporu gibi delillerin ibraz edilmesi gerektiği belirtildi.
10. Hukuk Dairesi         2021/11792 E.  ,  2022/10082 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi
    İlk Derece Mahkemesi : ... 19. İş Mahkemesi


    Dava Kurum işleminin iptali istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    I-İSTEM
    Davacı vekili, davalı idare tarafından müvekkili bankaya gönderilen davalı idare yazısı ile 31.12.2014 tarihli İş Teftiş Kurulu Başkanlığı raporuna istinaden ilgili raporda ismi geçen...,...,...,...,..., isimli personellerin fazla sürelerle çalışma ücretlerinin ödenmemesi nedeni ile hizmet bildirimlerinin eksik yapıldığının tespit edildiğini, yazı ile talep edilen hususların usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek kurum işleminin iptalini talep etmiştir.
    II-CEVAP
    Davalı kurum davanın reddini savunmuştur.
    III-MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    B-BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI:
    Davalı kurum vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davalı Kurum vekili verilen kararın hatalı olduğunu belirtip, kararın bozulmasını istemiştir.
    V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    Davanın yasal dayanağı olan 5510 sayılı Yasanın 86'inci maddesi olup, "Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca, fiilen yapılan denetimler sonucunda veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden, ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı anlaşılan sigortalılara ait olup, bu Kanun uyarınca Kuruma verilmesi gereken belgelerin yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek işverene tebliğ edilir. İşveren, bu maddeye göre tebliğ edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir. İtiraz, takibi durdurur. İtirazın reddi halinde, işveren kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Yetkili mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. Mahkemenin Kurum lehine karar vermesi halinde, 88 inci ve 89 uncu maddelerin prim borcuna ilişkin hükümleri uygulanır."hükmü öngörülmüştür. İnceleme konusu davada, mahkemece yapılan araştırma hüküm kurmaya yeterli değildir. Öncelikle, dava konusu borcun hangi sigortalıların fazla çalışma süresinden kaynaklandığı dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. Bunun yanında, davacı vekilinin dava dilekçesinde belirttiği sigortalılar ile dosya içerisinde belgeleri bulunan sigortalıların isimleri farklı olup, borç konusuna dair çelişkinin giderilmesi için, taraflardan dava konusu borca ilişkin kurum yazısı ve ekleri ile dava konusu borcun dayanağı olan 31.12.2014 tarihli teftiş raporunun tamamı istenmeli, daha sonra gelen cevaba göre ismi bulunan sigortalılara ait sözleşmeler ve muvafakatnameleri içeren işyeri sicil dosyaları getirtilip, tüm araştırma yapılarak uyuşmazlık konusu husus, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde çözümlenip, deliller hep birlikte değerlendirilip takdir edilerek, varılacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesinin, istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararı kaldırılarak, İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi kararının, HMK'nın 373/1. maddesi gereğince kaldırılarak, temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine ve kararın bir örneğinin ilgili Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 30.06.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi