3. Hukuk Dairesi 2016/8461 E. , 2018/1035 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalılar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
1-14.02.1976 tarihli satış sözleşmesinin taraflarından ...."nin mirasçılık belgesinin dosyasına konulması,
2- 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun "Muhatabın muvakkaten başka yere gitmesi" başlıklı 20. Maddesi; " Kanunun 13, 14, 16, 17 ve 18"inci maddelerde yazılı şahıslar, kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka yere gittiğini belirtirlerse; keyfiyet ve beyanda bulunanın adı ve soyadı tebliğ mazbatasına yazılarak altı beyan yapan tarafından imzalanır ve tebliğ memuru tebliğ evrakını bu kişilere verir. Bu kişiler tebliğ evrakını kabule mecburdurlar. Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 21"inci maddeye göre yapılır." hükmünü içermektedir.
Gerekçeli kararın tebliği için davalı ..."na çıkartılan tebligat, muhatabın muvakkaten başka bir yere gittiğine ilişkin beyanda bulunulmadan, muhatabın o yerde bulunmadığına dair bir kayıt yer almadan, adreste bulunan yetkiliye tebliğ edilmiştir.
Bu itibarla; davalı ..."na yapılan tebligat usulsüz olduğundan, gerekçeli kararın davalı ..."na usulüne uygun olarak tebliğ edilerek temyiz süresi beklendikten sonra,
3-Tebligat Kanununun 21/1 maddesine göre; kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Gerekçeli kararın tebliği için davalı Davalı ... ..."ya çıkartılan tebligat "adresin geçici olarak kapalı olduğu, haber verecek komşusunun bulunmadığı, alıcının geçici olarak nereye gittiğinin bilinmediği" şerhi düşülmek sureti ile mahalle muhtarına tebliği edilmiş, ancak tebligat evrakında muhatabın ne sebeple adreste bulunmadığı tevsik edilmediği gibi, haber verilecek komşusu bulunmayan muhatabın adreste geçici olarak bulunmadığı hususunun ne şekilde tespit edildiği belirtilmemiştir.
Bu haliyle yapılan tebligat usulsüz olduğundan; gerekçeli kararın Davalı ... ..."ya usulünce tebliğ edilerek temyiz süresinin beklenmesi,
4- 7201 Sayılı Tebligat Kanununun 10. ve 21. maddelerine göre; kişiye önce bilinen en son adresi esas alınarak (bilinen bir adresi yok ise adres kayıt sistemindeki adresi esas alınarak) Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre tebligat çıkartılmalı, adres tebligata elverişli değilse ya da tebligat yapılamazsa adres kayıt sistemindeki adresine buna ilişkin şerh de düşülerek 21/2. madde uyarınca tebligat çıkartılması gerekmekte olup, gerekçeli kararın dahili davalılar ... ve ..."ye doğrudan adres kayıt sistemine kayıtlı adresine buna ilişkin şerh de düşülerek Tebligat Kanunu 21/2. maddesine göre yapıldığı anlaşıldığından, adı geçenlere yapılan tebliğ işlemi usulsüz olduğundan, mahkemece; gerekçeli kararın davalılar ... ve ..."ye tebliğ edilerek temyiz süresi beklendikten, ayrıca 1.bendde belirtildiği üzere 14.02.1976 tarihli satış sözleşmesinin taraflarından ...."nin miras belgesinin dosyasına konulduktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 13.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.