Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1931
Karar No: 2011/1498

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1931 Esas 2011/1498 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/1931 E.  ,  2011/1498 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı davalıya ait iş yerinde 14.05.1999 tarihinde geçici işçi statüsünde çalışmaya başladığını, daha sonra kadrolu işçi durumuna geçtiğini, 17.04.2009 tarihinde davalı belediyenin iş sözleşmesini geçersiz bir şekilde feshettiğini, iş yerinde kağıt üzerinde 28 işçi çalıştığının gözüktüğünü, oysa Tavşanlı Şehitlik ilköğretim okulunda çalışmakta olan işçiler ... ve ..."ın maaşlarının davalı belediye tarafından ödendiğini, dolayısıyla davalı Belediyenin fesih tarihindeki işçi sayısının 30 olduğunu, bu nedenle davalı işveren tarafından yapılan feshin geçersizliğine ve işine iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili İşyerinde fesih tarihinde 28 işçinin çalıştığını, dava dilekçesinde belirtilen...ve..."ın Tavşanlı Şehitlik İlköğretim okulu aile birliğine bağlı olarak çalıştıklarını, maaşlarının okula yardım amacıyla Belediye tarafından ödendiğini, işyerinde 30 dan az işçi çalıştığından davacının iş güvencesi kapsamında bulunmadığını, bu nedenle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece Şehitlik İlköğretim okulunda çalışan işçiler...ve..."ın her ay düzenli olarak maaşlarının davalı Belediye tarafından hesaplarına yatırıldığından bu iki işçi her ne kadar sigorta kayıtlarında okul aile birliğinin işçisi gözüküyor iseler de gerçekte davalı Belediyenin işçileri olduğu çünkü maaşlarını her ay düzenli olarak davalı belediyenin ödemekte olduğu dolayısıyla fesih tarihinde davalı belediyede çalışan işçi sayısının 30 kişi olduğu bu durumda davacının bireysel iş güvencesi kapsamı içerisinde kaldığı, davalı işveren davacının iş sözleşmesini verimsiz çalışması nedeniyle feshetmesine rağmen fesihten önce yazılı savunmasını almadığı yapılan feshin bu yönü ile geçersiz bulunduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında fesih tarihi itibariyle işverence otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve dolayısıyla davacının iş güvencesi kapsamında kalıp kalmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesidir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. Maddesinin birinci fıkrasına göre iş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışmak gerekir. Aynı maddenin dördüncü fıkrasına göre işverenin aynı iş kolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan sayısı bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir. İşçi sayısına ilişkin bu hüküm nispi emredici olduğundan, daha az işçi sayısını öngören sözleşme hükümleri geçerli kabul edilmektedir.
    Otuz işçi sayısının belirlenmesinde fesih bildiriminin işçiye ulaştığı tarih itibariyle belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi-mevsimlik sözleşmelerle çalışan tüm işçiler dikkate alınır.
    Dosya içeriğine göre fesih tarihinde işyerinde çalışan işçi sayısı 28’dir. Mahkemece Şehitlik İlköğretim Okulunda çalışan işçiler...ve..."ın her ay düzenli olarak maaşlarının davalı Belediye tarafından hesaplarına yatırıldığından bahisle davalı Belediyenin işçileri olduğu sonucuna varılarak davalı işyerinde 30 işçi çalıştırıldığı kabul edilmiş ise de; adı geçen çalışanların ücretlerinin davalı Belediyece ödenmiş olması belediyenin işçileri olduğu anlamına gelmez. Gerçekten, işçinin ücretinin üçüncü bir kişi tarafından ödenmesi mümkündür. Mevcut delil durumuna göre davalı işyerinde fesih tarihi itibariyle 30"dan az işçi çalıştığından davacı iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz. Davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Davanın REDDİNE,
    3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4.Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 60.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak 30/09/2011 gününde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi