Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/514
Karar No: 2011/1812

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/514 Esas 2011/1812 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/514 E.  ,  2011/1812 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Dairemiz Üyesi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren, davacının şirket hissedarı olup işveren olduğunu, doğruluk ve bağlılık ile bağdaşmayan hal ve hareketleri nedeni ile kendisinden doktorluk hizmeti alımından vazgeçildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davalının bir sermaye şirketi olduğu, davacının şirkette doktor olarak görev yaptığı ve mesaiye uymadığı yönünde yapılan uyarılar da dikkate alındığında aralarında iş ilişkisi bulunduğu sonucuna varılmış; feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulün karar verilmiştir.
    Somut olayda aynı zamanda davalı şirketin kurucu ortağı ve en büyük pay sahibi olan davacının davalı hastanede radyoloji uzmanı olarak görev yaptığı konusu tartışmasızdır. Taraflar arasında davacının radyoloji uzmanı olarak görev yapmasının iş sözleşmesine dayanıp dayanmadığı ve varsa iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedilip feshedilmediği noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi işçinin işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları veya işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekili konumunda bulunmaması gerekir.
    Davalı şirketin kurucu ortağı ve en büyük pay sahibi olan davacının aynı zamanda şirkete ait hastanede aylık ücret karşılığı doktor olarak çalıştığı anlaşılmaktadır. Davalı şirketçe davacıya mesai saatlerine uymadığından söz edilerek yapılan uyarılar da dikkate alındığında, aralarında şirket-ortak ilişkisinin yanında ayrıca bağımlı bir ilişkinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Buna göre taraflar arasında iş sözleşmesi ilişkisi bulunmakta ise de, davacının şirketin büyük paylı ortağı olarak şirketin diğer yönetici ortağı ile birlikte imza yetkisine sahip olması, diğer yönetici ortağın bulunmadığı zamanlarda işveren sıfatıyla belgeler imzalaması, mesai konusunda yapılan ihtara karşı gönderdiği noter ihtarnamesinde işveren olduğunu ve İş Kanununa tabi olmadığını belirtmesi karşısında, işveren vekili yardımcısı olduğunun kabulü gerekir. Yukarıda belirtilen kanuni düzenleme uyarınca davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün olmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olmuştur.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen nedenlerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 30,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 03/10/2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi