
Esas No: 2016/4524
Karar No: 2022/1306
Karar Tarihi: 30.03.2022
Danıştay 13. Daire 2016/4524 Esas 2022/1306 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2016/4524 E. , 2022/1306 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2016/4524
Karar No:2022/1306
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... İthalat İhracat İnşaat Turizm
Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Kurumu
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : .... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Bayilik lisansı kapsamında (... tarih ve ... sayılı kararla sonlandırılan) "Kayseri-Adana Karayolu 22. Km İncesu/Kayseri" adresinde faaliyet gösteren davacı şirkete ait akaryakıt istasyonunda 21/05/2013 tarihinde yapılan denetimde, otomasyon sisteminin sağlıklı çalışmasını engellemek suretiyle 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 4. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 1240 sayılı Kurul kararının 5. maddesinin 14. bendine aykırı hareket ettiğinden bahisle anılan Kanun'un 19. maddesinin 7. fıkrası uyarınca 70.000,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin ... tarih ve ... sayılı ... Düzenleme Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; davacı şirketin 5015 sayılı Kanun'a aykırı faaliyetleri ilgili olarak 5015 sayılı Kanun'un 20. maddesi ile Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 19. maddesi uyarınca, ... tarih ve ...sayılı Kurul kararı kapsamında doğrudan başlatılan soruşturma sonucunda elde edilen bilgi ve belgeler değerlendirilerek dava konusu işlemin tesis edildiği, 21/05/2013 tarihinde yapılan denetimde, istasyonda dört adet yer altı tankı ile altı adet pompa sisteminin bulunduğu, 1 yer altı tankı ile bundan beslenen 2 numaralı adanın mühürlü olduğundan, 4 numaralı adanın pompası çalışmadığından, 1 numaralı adanın ise LPG otogaz satışı için ayrıldığından piyasa faaliyetinde bulunmadığının saptandığı, otomasyon sisteminin yetkili servisi ile telefonla irtibat kurularak 1-2-4 numaralı adadaki pompalar ile 4 numaralı yer altı tankının otomasyona veri göndermediği ve faal olmadığının teyit edildiği, otomasyona göre 1 numaralı yer altı tankında 6 cm, 2 numaralı yer altı tankında 8 cm, 3 numaralı yer altı tankında 9 cm yakıt görüldüğü hâlde yapılan fiili ölçümde 1 numaralı yer altı tankında ıslaklık payının 115 cm, 2 numaralı yer altı tankında ıslaklık payının 167 cm, 3 numaralı yer altı tankında ıslaklık payının 165 cm olduğunun tespit edildiği, otomasyon yetkilisi ile yapılan görüşmede pompanın otomasyon sistemine veri gönderdiği ancak yer altı tanklarının veri göndermediğinin anlaşıldığı hususlarının istasyon yetkilisi ... tarafından da imtina edilmeksizin imzalanan tutanakla saptandığı, bu suretle davacı şirketin akaryakıt istasyonunda otomasyon sisteminin sağlıklı çalışmasını engellediği anlaşıldığından, dava konusu Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, her bir denetim için ayrı ayrı savunma alınması gerektiği, denetim sırasında cumhuriyet savcısının hazır bulunmadığı, delillerin hukuka aykırı elde edildiğinden dikkate alınamayacağı, ön araştırma ve soruşturma prosedürüne uyulmadığı, yorum ve tahmin yoluyla somut bir delil bulunmaksızın yaptırım uygulandığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki ... İdare Mahkemesi'nin .... tarih ve E:..., K:... sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 30/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.