Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/4554
Karar No: 2011/8215

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/4554 Esas 2011/8215 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmadan feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiş, davalı işveren ise feshin geçerli bir nedenle yapıldığını belirterek davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, feshin haklı neden olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiş ve davacının işe iadesine, işe başlatma tazminatının belirlenmesine ve boşta geçen süre ücreti ve diğer hakların ödenmesine hükmetmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesi uyarınca, feshin geçersizliğine karar verildiğinde, boşta geçen süre için işçiye en çok 4 aya kadar doğmuş ücret ve diğer hakların ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak yargılama süresi 4 aydan fazla sürdüğünde, boşta geçen süre için 4 aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesi gerektiği açıklandığı hükme eklenerek belirtilmiştir. Mahkemenin, yasaya aykırı olarak 6 aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesine hükmettiği belirtilmiştir. Ayrıca, işe başlatmama tazminatının davacının 6 aylık ücreti tutarı olarak belirlenmesi nedeniyle davalı vekili için vekalet ücretinin belirlenmesi hatalı bulunmuştur.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş
22. Hukuk Dairesi         2011/4554 E.  ,  2011/8215 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kovancılar Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 05/05/2010
    NUMARASI : 2009/240-2010/79

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece feshin  haklı nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine, işe başlatma tazminatının 6 aylık ücret tutarı olarak ve çalıştırılmadığı süre için en çok 6 aylık ücret ve diğer haklarının belirlenmesine, davacı ve davalı vekili için ayrı ayrı avukatlık asgari tarifesi uyarınca takdir olunan 1.000,00 TL ücreti vekalete karar verilmiştir.
    Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakların ödenmesini de hüküm altına alınması gerekir. Bu süre üst sınır olup, aynı maddenin son fıkrası uyarınca sözleşme ile değiştirilemez, aksi hükümler geçersizdir. Yasa koyucu yargılama süresini dikkate alarak bu düzenlemeyi yapmıştır. Yargılama süreci 4 aylık sürenin altında kaldığında, kısaca fesih ile işe iade kararı sonrası başvuru arasında boşta geçen süre 4 aydan az olduğu takdirde, başvuru tarihine kadar ki ücret ve diğer haklar hüküm altına alınacaktır. Ancak yargılama süreci 4 aydan fazla sürdüğünde, yasanın amir hükmü gereği boşta geçen süre için 4 aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesi gerekecektir. Boşta geçen süre için ücret ve diğer hakların ödenmesi, feshin geçersizliğine bağlı ikincil bir sonuçtur. Talep olmasa da mahkemece dikkate alınması gerekir. Ayrıca feshin geçersizliği istemi tespit niteliğinde olduğundan, boşta geçen süre için ücret ve diğer hakların miktar belirtilmeksizin, hüküm altına alınması ve ödenmesi gerektiğinin tespiti ile yetinilmesi gerekir.                                                        
    Davalı işverence feshin haklı nedene dayandığı kanıtlanmadığından, mahkemece feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi isabetlidir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’nun  21. maddesi uyarınca boşta geçen süre için 4 aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesine karar verilmesi gerekirken, üst sınır aşılarak 6  aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesi gerektiğinin belirtilmesi yasanın açık emredici düzenlemesine aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca söz konusu tazminatın davacının 6 aylık ücreti tutarı olarak belirlenmesine karar verilmesi  sebebiyle davalı vekili için vekalet ücretine takdir edilmesi hatalıdır. Kural olarak işe başlatmama tazminatının istekten az belirlenmiş olması davacı aleyhine vekalet ücretinin takdirini gerektirmez.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle  temyiz olunan kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23.12.2011 gününde oybirliği ile karar verilmiştir.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi