Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/19284
Karar No: 2018/1217
Karar Tarihi: 25.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/19284 Esas 2018/1217 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, izin ücreti alacaklarının ödetilmesi için davalılardan talepte bulunmuştur. Yerel mahkeme, genel tatil ücreti talebinin reddi dışında diğer taleplerin kısmen kabulüne ve davalıların birlikte sorumlu olduğuna karar vermiştir. Davalıların temyiz başvurusu sonrası yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Temyiz edilen kararda, davalıların sunduğu ödeme belgeleri ve yıllık izin belgelerinin değerlendirilerek sonuca gitilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise T.C. Anayasası'nın 141. Maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. Maddesi olarak belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2017/19284 E.  ,  2018/1217 K.

    "İçtihat Metni"

    ....
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı ....avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle; davacının davalı şirkette 08/12/2005-20/11/2012 tarihleri arasında medikal muhasebe müdürü olarak çalıştığını, müvekkilinin çalıştığı iş de dahil olmak üzere asıl işverenin bir kısım hizmetlerini taşeron şirkete devrettiğini, bu sebeple müvekkilinin 08/12/2005-28/02/2009 tarihlerindeki çalışma haklarına güvence olarak asıl işverenin müvekkiline taahhüt belgesi imzalattığını, önce ....alt işverenlerinde çalışan müvekkilinin daha sonra davalı işverenin yanında asıl işverenin iş yerinde çalıştığını, davalı alt işverenin müvekkiline önce istifa yazısı imzalattığını, daha sonra yıllık ücretli izne çıkardığını, izin dönüşü de iş akdinin feshedildiğini iddia ederek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının faizi ile birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ..... vekili özetle; alacakların zamanaşımına uğradığını, davalılar arasında asıl alt işverenlik ilişkisinin bulunmadığını, davacının tıbbi sekreter olarak asgari ücretle çalıştığını, davacının istifa ederek işten ayrıldığından kıdem ve ihbar tazminatı hakkı olmadığını, diğer alacaklarının da bulunmadığını tüm sorumluluğun davalı şirkette olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili özetle; davacının işyerinden istifa ederek ayrıldığını, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı hakkının bulunmadığını, ücretinin asgari ücret olduğunu, işyerinde vardiyalı çalışma yapıldığından fazla mesai alacağı bulunmadığını, yıllık izinlerinin hepsini kullandığını, iddialarının asılsız olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.

    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; genel tatil ücreti talebinin reddine, diğer taleplerin kısmen kabulüne ve hükmedilen alacaklardan davalıların birlikte sorumlu olduğuna karar verilmiştir.
    Karar davalılar tarafından temyiz edilmiş ve Dairemizce usuli yönden bozulmuştur.
    Bozma ilamında özetle; “Mahkemece davacının iddiaları kısaca açıklanmış ise de, davalıların savunmalarının ne olduğu yazılmamış, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller belirtilmemiş, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri açıklanmamıştır.
    Sonuç olarak Mahkemenin gerekçeli kararının T.C. Anayasası’nın 141. Maddesinin amacına ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesine uygun olmadığı anlaşıldığından, kararın bozulması gerekmiştir.” şeklinde belirtilmiştir.
    Mahkemece bozmaya uyulmuş ve yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Bozmadan sonra verilen karar davalı... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı ....vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Ödeme belgelerinin hakkı ortadan kaldıran özelliği ile yargılamanın her aşamasında dikkate alınması gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı işveren....vekili temyiz aşamasında 05.08.2015 havale tarihli dilekçesi ekinde fazla mesai çizelgeleri, ödeme belgeleri ve yıllık izin belgeleri sunmuştur. Bu belgelerin geçerliliğinin ve davacıya, ileri sürdüğü alacaklara karşılık yapılan ödemeler olduğunun anlaşılması halinde hakkı ortadan kaldırma özellikleri vardır. Açıklanan sebeple bu belgelerin değerlendirilmesi gerekir.
    Mahkemece yapılacak iş; bu imzalı belgelere karşı davacı asile diyeceklerini sormak, talep ettiği alacaklar açısından bu belgeler ile davacıya ödeme yapılıp yapılmadığını ve yıllık izinlerin kullanılıp kullanılmadığını belirlemek, fazla mesai alacağından bu belgelerdeki miktarların mahsubunun gerekip gerekmediğini tespit ederek sonuca gitmektir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 25.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    ....



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi