Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/9745
Karar No: 2022/5899
Karar Tarihi: 19.04.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9745 Esas 2022/5899 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, asıl ve birleşen davaların rücuan tazminat istemine ilişkin olduğu ve kabul edildiği belirtiliyor. Ancak davalıların adres bilgilerindeki değişiklikler nedeniyle tebligatın yapılamadığı görülüyor. Bu durumda, Kanun'un 35. maddesi gereği tebligatın yapılamayacağı belirtiliyor ve bilinen son adresin tebligata uygun olmadığı durumlarda, Kanun'un 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre tebligatın yapılması gerektiği açıklanıyor. Davada, davalıların tebligatları yapılamadığı için temyiz dilekçelerinin normal tebligatla adreslerine gönderilmesi ve bu çabalara rağmen tebligat yapılamaması durumunda Kanun'un ilgili maddelerine göre işlem yapılması gerektiği vurgulanıyor. Kanun ile ilgili detaylı bilgi verilip uygulamanın gereğine uyulacağına karar verilmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesine göre \"Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”; Kanun'un 21. madd
10. Hukuk Dairesi         2020/9745 E.  ,  2022/5899 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    No : 2016/283-2020/41

    Asıl ve birleşen davalar, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak ilâmında belirtildiği şekilde asıl ve birleşen davaların kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum ile davalılardan ... İnşaat Taah. Tic. Ltd. Şti. ile ... vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesine göre “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”; Kanun'un 21. maddesine eklenen ikinci fıkrasına göre, “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”; Yine, Kanun'un 35. maddesinin ikinci fıkrasına göre, “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği vet adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
    Tüm bu düzenlemeler gözetildiğinde, artık, adres kayıt sisteminde yazılı adresi bulunanlara, 7201 sayılı Kanun'un 35. maddesine göre tebligat yapılamayacak olup; bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, adres kayıt sisteminde yazılı adresine, 21. maddenin ikinci fıkrasına göre tebliğ yapılması gerekecektir.
    Eldeki davada, davalılardan ..., ..., ... ve ... hakkında daha önceden usulüne uygun şekilde bir tebligat yapılmaksızın, mahkemece verilen gıyabi hükmün Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebliğ edildiği anlaşıldığından, adı geçen davalılar bakımından çıkartılacak gıyabi hüküm ile temyiz dilekçesinin bilinen en son adresine normal tebligat çıkartılarak, tebligatın iade gelmesi, tebligatın yapılamaması, iade zarfında yeni bir adres tesbit edilememesi durumunda ise adres kayıt sisteminde yazılı adresine, TK'nun 21/2 maddesine göre tebliğin sağlanması ile devamında temyiz süresi geçtikten sonra, gerekirse 6100 sayılı HMK’nın 366. ve 346. maddelerindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek ve yeni bir geri çevirmeye mahal bırakmamak üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz edenler vekillerinin temyiz itirazlarının bu noksanlık giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 19.04.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi