Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/15817
Karar No: 2018/1232
Karar Tarihi: 25.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/15817 Esas 2018/1232 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, izin ücreti, ücret alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları ve işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, asıl davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz edilerek incelenen dosya sonucunda, davacının işe başlatılma talebinde bulunduğu ancak işverenin başlatmadığı gerekçesiyle, feshin geçersizliğine ve işe iade kararına varıldığı belirtilmiştir. Feshe bağlı kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin istekleri hakkındaki dava için feshin geçersizliğine ilişkin açılan dava bekletici mesele yapılmıştır. Mahkeme, eksik inceleme ile alacakların kabulüne karar vermiştir ve bu durum bozmayı gerektirmiştir. İş Kanunu’nun 21/5 maddesi gereği, işçi işverene başvurmaması halinde fesih geçerli hale gelecektir. Kanun maddeleriyle ilgili detaylı bilgi verilmemiştir.
9. Hukuk Dairesi         2015/15817 E.  ,  2018/1232 K.

    "İçtihat Metni"

    ...
    DAVA : Davacı, asıl davada kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, izin ücreti, ücret alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine, birleşen davada işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 05.05.2003-24.06.2013 tarihleri arasında davalı işyerinde kalite kontrol elemanı olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini, işyerinde yapılan fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğini, milli bayramlarda çalıştırıldığını ileri sürerek, kıdem, ihbar ve işe başlatmama tazminatları ile ücret, boşta geçen süre ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, müvekkili şirketin ekonomik şartlar yüzünden davacının iş sözleşmesini feshettiğini, davacının taleplerinin hakkaniyete aykırı olduğunu, davacının işe iade talebinde bulunduğu tarihte dahi aynı sektörde başka bir iş yerinde çalışmasının devam ettiğini, bu nedenle işe iade talebinin samimi olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı işçinin yasal süresi içerisinde işe başlatılma talebinde bulunduğu, ancak davalı işveren tarafından davacının işe başlatılmadığı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İşçi feshin geçersizliği isteminde bulunduğu davadan başka, geçersizliği istenen fesihten dolayı kıdem ve ihbar tazminat istemi ile bir dava da açmış bulunabilir. Bu durumda, feshe bağlı kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin istekleri hakkındaki dava için feshin geçersizliğine ilişkin açılan dava bekletici mesele yapılmalıdır. Feshin geçersizliğine karar verilmesi ve işçinin işverene başvurması üzerine işe başlatılması veya başlatılmaması halinde, davaya konu fesih ortadan kalktığından, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin alacak istemi reddedilmeli, feshin geçerli nedene dayandığı veya geçersiz kabul edilmesine rağmen, işçinin başvurmaması nedeni ile geçerli hale geldiği durumda ise kıdem ve ihbar tazminatı ile izin alacağı ise kabul edilmelidir. Feshin geçersizliği kararı üzerine, işçinin on işgünü içerisinde işverene başvurmaması halinde işverence yapılmış feshin geçerli fesih haline geleceği ve işverenin sadece bu feshin hukuki sonuçlarından sorumlu olacağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 21/5 maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Ancak başvuru yapan işçiyi, işverenin işe çağırması halinde, işçinin işe başlamaması halinde ne tür hukuki sonuçların doğacağına dair maddede bir düzenlemeye gidilmemiştir. Yargıtay, kanun boşluğu olarak nitelediği sorunu, işçi lehine yorum ilkesinden hareketle, işçinin başvurmamış gibi sayılması sonucuna vararak, aynı madde ile çözmüştür (Yargıtay 9. HD. 11.07.2005 gün ve 2005/20810 Esas, 2005/24800 Karar).
    Somut uyuşmazlıkta; davacı işçi feshin geçersizliği isteminde bulunduğu davadan başka, geçersizliği istenen fesihten dolayı kıdem, ihbar tazminatı ve yıllık ücretli izin istemi ile 25.06.2013 tarihinde bir dava da açmış, feshe bağlı kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin istekleri hakkındaki dava için feshin geçersizliğine ilişkin açılan dava bekletici mesele yapılmıştır. Feshin geçersizliği ve işe iade kararı alan davacı işe başlatılmak için yasal süre içerisinde işverene başvurmuş ve işveren tarafından 28.05.2014 tarihi itibariyle işe başlatılmamıştır. Bu durumda Mahkemece, ilk feshe dayanılarak 25.06.2013 tarihinde açılan davaya konu fesih ortadan kalktığından, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin alacak istemlerinin usulden reddine karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile bu alacakların kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    ....



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi