Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1966
Karar No: 2013/3046

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/1966 Esas 2013/3046 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/1966 E.  ,  2013/3046 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    AVUKAT ...

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının davalı bankanın Antalya şubesinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, 15.07.2011 tarihinde global kriz gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını, feshin geçersizliğine davacının işe iadesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davalı şirket vekili, yönetim kurulu kararı gereğince global ekonomik kriz sebebiyle İstanbul dışındaki şubelerde güvenlik görevli sayısının bire düşürülmesine karar verildiğini, diğer birimlerde davacıya uygun bir görev bulunmasının da mümkün olmadığını, bu sebeple kanuni hakları ödenmek suretiyle iş sözleşmesinin feshedildiğini, işetmesel kararın tutarlı biçimde uygulandığını, feshin geçerli sebebe dayandığını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının işten çıkartılması konusunda sosyal seçim kriterlerine tam olarak uyulduğunun davalı tarafından tereddüte yervermeyecek şekilde ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda, davalı şirketin 11.07.2011 tarihinde ekonomik kriz ile bağlı olarak mevcut personel sayısının tasarruf sebebiyle kısıtlanması kararı aldığı, bu karar doğrultusunda bankanın İstanbul dışındaki şubelerinde iki kişi olan güvenlik görevlisi kadrosunun bir kişiye indirilmesine karar verildiği, Antalya’daki şubede davacı ile birlikte ülkenin çeşitli yerlerindeki şubelerden güvenlik görevlilerinin işten çıkartılmasına karar verildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. İşletmesel karar söz konusu olduğunda kararın yararlı yada amaca uygun olup olmadığı yönünde bir inceleme yapılamaz. Kısaca işletmesel kararlar yerindelik denetimine tabi tutulamaz. İşletmesel kararın varlığı, bu kararın tutarlı bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı ve keyfi davranılıp davranılmadığı araştırılmalıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi işletmesel karar ülkenin çeşitli yerindeki şubelerden güvenlik elemanlarının çıkarılması suretiyle tutarlı bir şekilde uygulanmış, işverenin keyfi davrandığına ilişkin davacı tarafça da

    somut herhangi bir delil sunulmamıştır. Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, davanın reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 110,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine, 5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 14.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi