Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/8873
Karar No: 2013/3229

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/8873 Esas 2013/3229 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, Özel Melike Pınar okullarında Türkçe öğretmeni olarak çalışırken iş sözleşmesinin feshedilmesi tehdidi ile ücretli öğretmenliğe geçirildiğini ve istifaya zorlandığını iddia ederek, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve hafta tatili ücreti talep etmiştir. Mahkeme, haftalık çalışma süresinin kanuni çalışma süresinin altında olduğunu ve fazla çalışma yapılmadığı kanaatine vararak, davacının kıdem tazminatı ve hafta tatili ücreti taleplerini kabul etmiş ancak fazla mesai ücreti talebini reddetmiştir. Davalı tarafın temyizi üzerine Yargıtay, hafta tatili ücreti talebinin hatalı tespit edildiğini ve bu talebin yapılamayacağını belirtmiştir. Ayrıca, özel eğitim kurumlarında fazla çalışmanın derse girilmekle gerçekleştiğini ve hafta tatili çalışmalarının yılda iki kez yapılabilen veli toplantıları için ek ders ücretiyle karşılanabileceğini ifade etmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu Madde 13, Madde 41, Madde 63.
22. Hukuk Dairesi         2012/8873 E.  ,  2013/3229 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkete ait Özel Melike Pınar okullarında Türkçe öğretmeni çalıştığını, aylık net 1.000,00 TL ücret aldığını, müvekkilinin kadrolu olarak çalışırken iş sözleşmesi feshedileceği tehdidi ile son dönemde ücretli öğretmenliğe geçirildiği, istifaya zorlandığını, müvekkilinin çalıştığı sürenin ilk altı yılında sabah 09:00-13:00 kadar öğrencilere açılan kurslarda çalıştığını, son iki yılında ise ayda iki Cumartesi aynı kursta öğretmenlik yaptığını, ders saatlerinin üzerinde çalışma yaptığını belirterek kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve hafta tatili alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, öğretmen ve yöneticilerin belirli süreli iş sözleşmelerinin işveren tarafından yenilenmemesi halinde de kıdem tazminatı hakları doğduğu, haftalık çalışmanın otuzdokuz saat olduğunun belirlendiği, bu çalışma süresinin kanuni çalışma süresinin altında olduğundan fazla çalışma yapılmadığı kanaatine varıldığı, davacı tanıkları ayda iki kez Pazar günleri çalışmak için okula gittiklerini beyan ettikleri anlaşılmakla davacının kıdem tazminatı alacağı ve hafta tatili ücreti alacağı taleplerinin kabulüne, fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki bozma içeriğine göre uyuşmazlık konusu davacının hafta tatili alacağının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Davacı hafta tatillerinde çalışma karşılığı ücretinin ödenmediğini iddia etmiştir. Bilgisine başvuralan davalı tanıkları okulda yılda iki Pazar günü toplantı yapıldığını, davacı tanıkları ise ayda en az bir Pazar günü çalıştıklarını bildirilmiştir. Bilirkişi davalı
    tanıklarının bu beyanına aykırı olarak ayda iki hafta tatili çalışmayı kabul ederek hafta tatili alacağını hesaplamış, mahkemecede hesaplanan miktar hüküm altına alınmıştır. Öncelikle belirtmek gerekirki özel eğitim kurumlarında fazla çalışmalar ancak derse girilmekle gerçekleşir. Dolayısıyla derse girilmeyen hallerde esas itibariyle fazla çalışmadan söz edilmesi mümkün değildir. Yılda iki kez veli toplantılarının gerçekleşmesi amacıyla hafta tatilleri okula gidilmiş olması ancak bu toplantılar için mevzuatta öngörülen bir ödeme varsa talep edilebilir ki bu da ek ders ücretiyle karşılanabilir. Bunun dışında hafta tatili ücretinin talep edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki yılda iki hafta tatilinde müfredat programlarının hazırlanması, velilerle görüşülmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantılara katılma katlanabilir bir fedakarlık olarak değerlendirilmelidir. Mahkemece bu yönler dikkate alınmadan bilirkişinin davalı tanık beyanlarına aykırı ve başkaca hiçbir delile dayanmayan ayda iki kez hafta tatili çalışması yapıldığı yönünde hatalı tespite itibarla karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 18.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi