
Esas No: 2022/831
Karar No: 2022/5284
Karar Tarihi: 11.04.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/831 Esas 2022/5284 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Karabük İş Mahkemesi'nde açılan hizmet tespiti davasında davacının, 20.03.2015 – 29.05.2016 tarihleri arasında sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle istemi kısmen kabul edilmiştir. Ancak feri müdahil Kurum vekilinin istinaf başvurusunda bulunması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince istinaf isteminin esastan reddine karar verilmiştir. Feri müdahil Kurum vekili bu karara itiraz ederek kararın bozulmasını talep etmiştir. Yürürlükteki kanun maddelerine göre, hizmet tespiti davalarında özel bir duyarlılık ve özen gösterilerek tarafların sunduğu kanıtlarla yetinilmeyerek re'sen araştırma yapılması gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece yeterli araştırma yapılmadığı, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle feri müdahil Kurum vekilinin itirazları kabul edilerek, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi kararı kaldırılmış, ilk derece mahkemesi kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri ise, 506 sayılı Kanunun 79/10 ve 5510 sayılı Kanun’un m
"İçtihat Metni"
Mahkemesi : Karabük İş Mahkemesi
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne dair verilen karara karşı, feri müdahil Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince istinaf isteminin esastan reddine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince verilen kararın, feri müdahil Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
I-İSTEM
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının, 20.03.2015 – 29.05.2016 tarihleri arasında kuruma bildirilmeyen hizmetlerinin tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
II- CEVAP
Davalı ve feri müdahil vekilleri davanın reddine karar verilmesini talep etmişlerdir.
III- MAHKEME KARARI
A- İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
“Davanın kısmen kabulü ile, davacının bir hizmet akdine bağlı olarak davalı ...'in 1032815 078 sicil numaralı pasta imalatı iş yerinde 20/03/2015 - 11/05/2016 tarihleri arasında 412 gün sigortasız olarak çalıştırıldığı anlaşıldığından 412 günlük sigorta süresinin prime esas kazanç olarak asgari ücret üzerinden tespitine” karar verilmiştir.
B- BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI
“Feri müdahil Kurum vekilinin istinaf isteminin 6100 sayılı HMK'nın 353/1-b.1 maddesi uyarınca esastan reddine” karar verilmiştir.
TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ
Feri müdahil Kurum vekili, hatalı bilirkişi raporuyla yetersiz ve çelişkili tanık beyanlarına göre karar verildiği, rapora itirazın gerekçesiz kabul edilmediği, bordrolar, puantaj kayıtları gibi yazılı delillerin toplanmadığı, eksik araştırma ve incelemeyle karar verildiği ve sair nedenlerle kararın bozulmasını talep etmiştir.
IV- İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME
Dava, 506 sayılı Kanunun 79/10. ve 5510 sayılı Kanun’un m. 86/9. maddesi uyarınca açılmış hizmet tespiti davasıdır. Maddeye göre, “Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır.”
Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanların hizmetlerin tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkindir. Bu nedenle özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmesi zorunludur. Bu çerçevede hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyerek, gerekli araştırmaların re'sen yapılması ve kanıtların toplanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Tanık beyanları değerlendirilirken bunların inandırıcılığı üzerinde durulmalı, verdikleri bilgilere nasıl vakıf oldukları, işveren, işçi ve işyeriyle ilişkileri düşünülmeli ve tanıklar buna göre dinlenilmeli, re’sen araştırma kapsamında sadece taraf tanıkları ile yetinilmeyip mümkün oldukça bordrolu, komşu ve yakın işyerlerinde bu yeri bilen ve tanıyanlar da dinlenerek tanık beyanlarının sağlığı denetlenmeli ve çalışma olgusu böylece hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde belirlenmelidir.
Mahkemece, her ne kadar deliller toplanmış, tanıklar dinlenmişse de verilen karar eksik inceleme ve araştırmaya dayalıdır.
Resen araştırma ilkesi gereğince mahkemece, davacının çalışmasını bilebilecek durumda olan bordrolu çalışanlarla komşu işyeri çalışanları, ilgili belediye, vergi dairesi, SGK, kolluk gibi vasıtalarla tespit edilip, belirlenen bu kişiler tanık olarak dinlenip elde edilecek sonuca göre bir karar verilmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek, eksik araştırma ve inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, feri müdahil Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesinin istinaf isteminin esastan reddine dair kararı kaldırılarak ilk derece mahkemesince verilen karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi kararının HMK’nın 373/1 maddesi gereği kaldırılarak, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, karardan bir örneğin Bölge Adliye Mahkemesine, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, 11.04.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.