Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/14654
Karar No: 2013/3433

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/14654 Esas 2013/3433 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, MNG Kargo'ya karşı kıdem, ihbar tazminatı, izin ücreti, ulusal bayram, fazla mesai, ücret alacağı istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, feshin altı günlük hak düşürücü sürede gerçekleştirilmediği kabul edilerek davacının taleplerinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı ve davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş, Yargıtay ise verilen kararı bozmuştur.
Bozma sebepleri şunlardır:
1. Taraflar arasında kararlaştırılan ücretin belirlenemediği durumlarda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılması gerekir.
2. İşverenin tüzel kişi olması durumunda altı işgünlük süre feshe yetkili mercii'nin öğrendiği günden başlar. Bu konuda müfettiş soruşturması yapılması, olayın disiplin kurulunca görüşülmesi süreyi başlatmaz. Olayın feshe yetkili kişi ya da kurula intikal ettirildiği gün, altı iş günlük sürenin başlangıcını oluşturur. Mahkemece bu yönde bir araştırma yapılmadan eksik inceleme ile karar verilmesi isabetsiz
22. Hukuk Dairesi         2012/14654 E.  ,  2013/3433 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, izin ücreti, ulusal bayram, fazla mesai, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davacı ve davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dava, davacının ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatı, ücret, fazla mesai, resmi tatil ücretlerinin davalıdan tahsili istemine ilişkindir.
    Davalı MNG Kargo Yurt İçi ve Yurt Dışı Taşımacılık A. Ş., davacıların kendi işçileri olmadığını ve iş arkadaşını darp ettiğinden haklı sebeple işten çıkarıldığını, alacak istemlerinin şartları bulunmadığından davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece feshin altı günlük hak düşürücü sürede gerçekleştirilmediği kabul edilerek, davanın bilirkişi raporunda belirtildiği miktarlara göre kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraflarca süresinde temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentler kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İş sözleşmesinin hak düşürücü süre içinde feshedilip feshedilmediği hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    İşçi veya işveren bakımından haklı fesih sebeplerinin ortaya çıkması halinde, iş sözleşmesinin diğer tarafının sözleşmeyi haklı sebeple fesih yetkisinin kullanılma süresi sınırsız değildir. Bu bakımdan 4857 İş Kanunu"nun 26. maddesinde işverenin öğrendiği tarih ve olayın gerçekleştiği tarih başlangıç esas alınmak üzere iki ayrı süre öngörülmüştür. Bu süreler içinde fesih yoluna gitmeyen işçi ya da işverenin feshi, haklı bir feshin sonuçlarını doğurmaz. Bu süre, feshe sebep olan olayın diğer tarafça öğretilmesinden itibaren altı işgünü ve herhalde fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren bir yıl olarak Kanunda belirlenmiştir.
    Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü sayılmaz ve takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
    İşverenin tüzel kişi olması durumunda altı işgünlük süre feshe yetkili merciin öğrendiği günden başlar. Bu konuda müfettiş soruşturması yapılması, olayın disiplin kurulunca görüşülmesi süreyi başlatmaz. Olayın feshe yetkili kişi ya da kurula intikal ettirildiği gün, altı iş günlük sürenin başlangıcını oluşturur.
    Hak düşürücü sürenin niteliğinden dolayı taraflar ileri sürmese dahi, hakim resen dikkate almak zorundadır.
    Bu maddede belirtilen süreler geçtikten sonra bildirimsiz fesih hakkını kullanan taraf, haksız olarak sözleşmeyi bozmuş sayılacağından ihbar tazminatı ile şartları oluşmuşsa kıdem tazminatından sorumlu olur.
    Dosya içeriğinden davalı ...Yurt içi ve Yurt dışı Taşımacılık A.Ş.’nin, aktarma merkezinin işletmesini 01/06/2006 tarihi itibarıyla taşeron Mite Taşımacılık ve Tic. Ltd. Şti.‘ne verdiği, davacının da 26/09/2006- 31/12/2007 tarihleri arasında davalı bu iş yerinde çalıştığı daha sonra aynı işin bu defa diğer davalı alt işveren Yaya Taşımacılık Ltd. Şti."ne 01/01/2008 tarihinde verildiği ve davacının bu işyerinde de 01/01/2008-16/05/2008 tarihleri arasında çalıştığı, davacının 05.05.2008 tarihinde iş arkadaşı ile kavga etmesinden dolayı 4857 sayılı kanun"un 25.II/d. bendi gereğince 16.05.2008 tarihinde iş sözleşmesinin feshedildiği ve mahkemece feshin 26. maddede öngörülen altı iş günlük süre geçtikten sonra gerçekleştirildiği kanaati ile feshin haksız fesih olarak değerlendirilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda işveren tüzel kişilik olup yukarıda açıklandığı üzere işverenin haklı feshi için kanunda belirtilen altı günlük hak düşürücü süre içerisinde feshin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği araştırılırken öncelikle işyerinde feshe yetkili organın belirlenmesi daha sonra da fesih olayının bu yetkili organ tarafından öğrenildiği tarihten itibaren altı günlük süre içerisinde yapılıp yapılmadığının açıkça ortaya konulması gerekir. Mahkemece bu yönde bir araştırma yapılmadan eksik inceleme ile karar verilmesi isabetsiz olmuştur .
    3-Taraflar arasında kararlaştırılan ücretin belirlenemediği durumlarda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılması gerekir. Mahkemece davacının ücret iddiası konusunda bir araştırma yapılmadan ve yeterli bir gerekçe de belirtilmeden asgari ücretle çalıştığının kabulü ile sonuca gidilmiştir. Davacının yaşı, kıdemi, tecrübesi ve işinin niteliğine göre ilgili sendika, işçi ve işveren meslek kuruluşlarından çalıştığı tarihteki emsal ücretinin belirlenerek alacak istemlerinin belirlenmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile karar verilmesi bozma sebebidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan mahkeme kararının yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.02.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi