Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8417
Karar No: 2016/354
Karar Tarihi: 19.01.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/8417 Esas 2016/354 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının kendisine ait 16 adet kesimlik hayvanı kestirdiğini ve etleri teslim aldığını ileri sürerek, davalı aleyhine başlatılan icra takibine itiraz etti. Etin teslim tarihindeki kg fiyatı ile hayvan başına devletten alınacak destekleme miktarı bilirkişilerce araştırılıp alacağın hesaplanması gerektiğinden belirsiz alacak davası açmak zorunda kaldıklarını ve itirazın iptaline ve %20 oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etti. Davalı ise, davanın HMK 109. maddesine aykırı olarak açıldığını, davacının itiraz edilen alacağın bir kısmı için itirazın iptali davası açamayacağını savunarak davanın hukuki yarar yokluğu nedeniyle usulden reddini istedi. Mahkeme davanın açıldığı tarihte alacağın miktarı ya da dava değerini tam ve kesin olarak belirleyebilme imkanının bulunduğunu ve davacının dava dilekçesinde davayı belirsiz alacak davası olarak açtığını ancak davanın belirsiz alacak davasının şartlarını taşımadığını gerekçe göstererek davanın usulden reddine karar verdi. Ancak, belirsiz alacak davası açılabilmesi için talep edilebilecek miktar veya değerin tam veya kesin olarak saptanmasının objektif olarak olanaksız olması gerekir. HMK'nın 115/2 maddesine göre dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için mahkeme kesin süre verir, bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmezse, davayı dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddeder. Bu nedenle, mahkemenin davacının davasına tam dava olarak devam etmesi ve eksik peşin harcı tamamlaması yönünden kendisine kesin süre vererek sonucuna göre bir karar vermesi gerektiği belirtildi ve hüküm bozuldu. Kararda, belirsiz
19. Hukuk Dairesi         2015/8417 E.  ,  2016/354 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR-

    Davacı vekili, davalının ...nde müvekkili ..." ye ait 16 adet kesimlik hayvanı kestirdiği ve etleri teslim aldığını, davalı aleyhine başlatılan icra takibine itiraz edildiğini, etin teslim tarihindeki kg fiyatı ile hayvan başına devletten alınacak destekleme miktarı bilirkişilerce araştırılıp alacağın hesaplanması gerektiğinden belirsiz alacak davası açmak zorunda kaldıklarını ileri sürerek, itirazın iptaline ve %20 oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın HMK 109. maddesine aykırı olarak açıldığını, davacının itiraz edilen alacağın bir kısmı için itirazın iptali davası açamayacağını savunarak davanın hukuki yarar yokluğu nedeniyle usulden reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre, davanın açıldığı tarihte alacağın miktarı ya da dava değerini tam ve kesin olarak belirleyebilme imkanının bulunduğu, davacının dava dilekçesinde davayı belirsiz alacak davası olarak açtığı ancak davanın belirsiz alacak davasının şartlarını taşımadığı, davacının hukuki yararının bulunmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nun 107/1 maddesi uyarınca; “Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkansız olduğu hallerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir."
    Anılan Yasa hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere belirsiz alacak davası açılabilmesi için talep edilebilecek miktar veya değerin tam veya kesin olarak saptanmasının objektif olarak olanaksız olması gerekir. Talep edilebilecek miktar veya değer biliniyorsa veya tespit edilebiliyorsa ya da tespitine yarar kriterler mevcut ise, o takdirde belirsiz alacak davasının hukuki yarar yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekir. Ne var ki, 6100 sayılı HMK"nun 115/2 maddesine göre, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için mahkeme kesin süre verir, bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmezse, davayı dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddeder.
    Somut olayda, sözü edilen dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün olduğundan ve itirazın iptali davasında takip miktarı belli olduğundan davacının davasını tam dava olarak sürdürmesi ve eksik peşin harcı tamamlaması yönünden HMK"nun 115/2. maddesi uyarınca kendisine kesin süre verilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, bu yönler üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacı vekilinin öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 19.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi