Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9703
Karar No: 2013/3884

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/9703 Esas 2013/3884 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işverenin, elektrik teknikeri olarak çalışan davacının iş sözleşmesini haksız bir sebep olmadan feshettiği ve davacının fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil çalışması ücreti alacağı olduğu ancak yıllık izin ücreti talebinin yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabul edildiği belirtilmiştir. Davacı tarafından imza itirazına uğramayan puantaj kayıtlarına itibar edilerek fazla çalışma ücretinin hesaplanması gerektiği ifade edilmiş, mahkemece belirtilen esaslara aykırı olarak hesaplanan ücretlerin hüküm altına alınması isabetsiz bulunarak kararın bozulması kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu, Borçlar Kanunu
22. Hukuk Dairesi         2012/9703 E.  ,  2013/3884 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla mesai alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı sebeplerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 19.02.2013 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat Hakan Hanay ile karşı taraf adına (Asil) ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunanların avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan günde Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait Maslak Mashattan şantiyesinde 25.04.2007-21.05.2009 tarihleri arasında "elektrik teknikeri" olarak çalıştığını ve iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız olarak feshedildiğini, hafta içi günde bir saat ara dinlenmesiyle 08:00-18:30 arası, hafta sonları ise yine bir saat ara dinlenmesiyle 08:00:18:00 arası çalıştığını, ayda iki gece nöbetinde de mesai sonrası 18:30-22:00 arası çalıştığını, iki haftada bir hafta tatilinden yararlandığını, 2009 yılı Kurban bayramının ilk günü dışında tatil günlerinde çalıştığını, yıllık izinlerini kullanmadığını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil çalışma, hafta tatili çalışma ücreti alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir..
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının 25.04.2007 tarihinde davalı şirket bünyesinde "elektrik teknikeri" olarak çalışmaya başladığını, 21.05.2009 tarihinde iş sözleşmesinin bildirimli olarak feshedildiğini, davalı işyerinde fazla mesai yapılmadığını, fazla çalışma yapılması halinde de bunun ücretinin ödendiğini, ancak davacının fazla mesai yapmadığını, hafta ve genel tatil günleri izinlerini kullandığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı işverenin davacı işçinin iş sözleşmesini haklı bir sebep yokken ve usulsüz feshettiği, davacının fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil çalışması ücreti alacakları bulunduğu, ancak hafta tatili çalışma ücreti ile yıllık izin ücreti taleplerinin yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği kabul edilmelidir.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazı kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazı kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile ispatlaması gerekir.
    İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazı kayıt ileri sürülmemesi, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Somut olayda; davalı işverenin mesai saatlerine ilişkin iç yazışmaları dosya kapsamında yer almaktadır. Diğer taraftan davacı tarafından imza itirazına uğramayan ve fazla çalışma yapılmadığını gösteren puantaj kayıtları da mevcuttur. Fazla çalışma ücreti hesaplanırken mesai saatlerine ilişkin iç yazışmalara itibar edilmiştir. Puantaj kayıtlarına ise değer verilmemiştir. Mesai saatlerine ilişkin iç yazışmalar, işyerinde uygulanan çalışma başlangıç ve bitiş zamanlarına ilişkin olup genel niteliktedir. Buna karşın puantaj kayıtları, bireysel olarak işçilerin yaptıkları çalışmaları zaman olarak ifade eden özel nitelikte belgelerdir. Bu sebeple mahkemece öncelikle davacı tarafından imza itirazına uğramayan puantaj kayıtlarına itibar edilmeli, söz konusu puantaj kayıtlarıyla çelişmediği ölçüde işyeri iç yazışmalarına değer verilmelidir. Belirtilen esaslara aykırı olarak fazla çalışma sürelerinin ve ücretlerinin hesaplanarak hüküm altına alınması isabetsizdir. Kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 990,00 TL duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi