20. Hukuk Dairesi 2017/8234 E. , 2020/1495 K.
"İçtihat Metni"Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm davacı....vekili ve ....vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dosya içerisindeki gerekçeli karar ve temyiz dilekçesinin daval......tebliğine dair tebligat belgelerinin incelenmesinde; anılan davalının yurtdışında ikamet ettiğinin anlaşılması üzerine, yurtdışı adresine tebligatın çıkarıldığı, ancak düzenlenen evraka göre tebligatın davalının adreste bulunamadığından bahisle iade edildiği, 7201 sayılı Tebligat Kanununun 25/a hükmü gereği anılan davalıya usulüne uygun yapılmış bir tebligattan söz etmek mümkün olmadığı anlaşılmıştır.
7201 sayılı Kanunun 25/a maddesi yabancı ülkedeki Türk vatandaşlarına tebligatı aşağıdaki şekilde düzenleme altına almıştır.
“Siyasî temsilcilik aracılığıyla yabancı ülkedeki Türk vatandaşlarına tebligat:
Madde 25/a- (Ek: 19/3/2003-4829/8 md.)
Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki........eya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.
Bu hâlde bildirimi .... bunların görevlendireceği bir memur yapar.
Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.
Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ......başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. ....... başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.
(Ek fıkra: 11/1/2011-6099/7 md.) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.”
Tebligat Kanunun Yönetmeliği’nin ‘‘Yabancı ülkelerde Türk vatandaşına yapılacak tebligat’’ başlıklı, 43. maddesinde de, ‘‘(1) Yabancı ülkede kendisine tebligat yapılacak kişi, Türk vatandaşı olduğu takdirde tebligat, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu vasıtasıyla da yapılabilir.
(2) Bu halde tebligatı Türkiye siyasi memuru veya konsolosu ya da bunların görevlendirecekleri bir memur yapar.
(3) Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.
(4) Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ....... veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Muhatap Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa, bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.
(5)Tebligat, ek-1’de yer alan (4) numaralı örneğe göre düzenlenecek bir mazbata ile belgelendirilir.
(6) Tebellüğden kaçınma halinde bu husus mazbataya yazılarak tebliğ yapan tarafından imzalanır.
(7) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki......önderilebilir....... tarafından tebliğ işleminin gerçekleştirilmesinden sonra evrak doğrudan ilgili kazaî mercie gönderilir.
(8) Tebligatı çıkaran kazaî merci bu madde hükmüne ya da 38 inci maddeye göre tebliğ yapma hususunda takdir hakkına sahiptir.’’ düzenlemelerine yer verilmiştir.
Bu nedenle davalı.....7201 sayılı Tebligat Kanununun 25/a maddesi ile Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 43. maddesi hükümlerine uygun şekilde gerekçeli karar ve temyiz dilekçesinin tebliğlerinin sağlanarak, yasal temyiz süresinin beklenilmesi; bundan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 02/06/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.