Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/14702
Karar No: 2013/4085

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/14702 Esas 2013/4085 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarının ödenmesini talep etmiş, ancak mahkeme sadece kısmi olarak talebi kabul etmiştir. Temyiz sonucu Yargıtay ise, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilmediğine hükmetmiş ve kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddedilmesinin hatalı olduğuna karar vermiştir. Kararda, davacının iş sözleşmesinin feshine gerekçe olarak gösterilen eylemlerinin geçerli fesih gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek, davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabul edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Kararda geçen kanun maddeleri açıklanacak olursa:
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II. maddesi: İşverenin işçinin davranışları veya yeterliliği ile ilgili olarak iş sözleşmesini fesih hakkını düzenler.
- Kıdem tazminatı: İşçinin çalıştığı süreyle orantılı olarak işveren tarafından ödenen bir tazminattır.
- İhbar tazminatı: İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi sonucu işçiye ödenen bir tazminattır.
- Geçerli feshin şartları: İş Kanunu’nda tanımlanan nedenler (mesela işçinin işi usulsüz olarak terk etmesi, hırsızlık yapması
22. Hukuk Dairesi         2012/14702 E.  ,  2013/4085 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin ücreti ve ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarının ödenmesini istemiştir.
    Davalı işveren, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini, davacının alacağının bulunmadığını belirterek davanın redine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedilip edilmediği noktasında toplanmaktadır.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden, davacının çalıştığı süre içersinde bir kaç kez ihtar cezası aldığı anlaşılmaktadır. İş sözleşmesinin feshine gerekçe olarak kasa kartını molada olduğu saatlerde kasa bölümünde bırakarak başka kişilerin kasaya ulaşmasını sağlayacak ortam oluşturması gösterilmiş, mahkemece davacının mesai saatlerini ihlal etmesi, görevinin başından izinsiz ayrılması, iş arkadaşlarına olumsuz davranması ve iş akışını etkilemesi sebebiyle aldığı kınama cezaları ile birlikte feshe gerekçe olan olay da dikkate alınarak feshin haklı sebebe dayandığı gerekçesi ile davacının kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin taleplerinin reddine karar verilmiştir. Feshe gerekçe yapılan eylemler 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II. maddesinde sayılan nitelik ve hallere uymamaktadır. Davacıya atfedilen eylemler geçerli feshi gerektirecek niteliktedir. Davacının iş sözleşmesinin feshi haklı sebebe dayanmamaktadır. Dolayısıya davacının kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi