Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/12599
Karar No: 2013/4094

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/12599 Esas 2013/4094 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/12599 E.  ,  2013/4094 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, kötüniyet tazminatı, fazla mesai, maddi ve manevi tazminatı ile ikramiye alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini, buna şirket yöneticisinin sürekli yıldırma ve psikolojik baskı politikası izlemek sureti ile sebebiyet verdiğini, kıdem tazminatı ile birlikte kötüniyet tazminatı talep ettiğini, ayrıca bir süre çalışamaması sebebiyle buna istinaden maddi ve manevi tazminat ödenmesini istediğini, fazla mesai ücreti ile ikramiye alacağının bulunduğunu belirterek alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı işveren, davacının şirketten istifa ederek ihbar süresinin sonunda işten ayrıldığını ve bu sebeple kıdem tazminatı talep edemeyeceğini, kötüniyet, maddi-manevi tazminat taleplerinin şartlarının oluşmadığını, prim alacağı talebinin de reddi gerektiğini, fazla mesai yapmadığını, müdür pozisyonunda çalıştığı için bu talebin reddi gerekeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının kendisine yapılan baskı sebebiyle işten ayrılmak zorunda kaldığı kanaatine varıldığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında davacının iş sözleşmesinin istifa ile sona erip ermediği hususu uyuşmazlık konusudur.
    Dosya içerisinde davacı imzalı istifa dilekçesi bulunduğu görülmüştür. Davacı verdiği dilekçede "...görevimden ülke yöneticisi kaynaklı problemden dolayı İş Yasası ve iş sözleşmesinden doğan tüm yasal haklarım saklı kalmak kaydı ile 17.06.2009 tarihi itibari ile ayrılacağımı tarafınıza bildiririm." şeklinde beyanda bulunarak ayrılmak istediğini belirtmiştir. Davacı dilekçeyi kendisinin verdiğini belirterek, kendisi ile birlikte 4-5 çalışanın
    daha aynı sebeple işten ayrılmak zorunda kaldığını iddia etmiştir. Davacıya işyerinde ne gibi baskı yapıldığı hususu somutlaştırılmış değildir. Davacı ve tanıkları kendilerine baskı yapıldığını, yıldırma politikası uygulandığını belirtmişlerse de, davacının eğitim durumu, yaptığı görev ve çalışma süresi dikkate alındığında, verdiği dilekçenin sonuçlarını öngörebileceği dikkate alındığında iş sözleşmesinin davacının istifası ile sona erdiğinin kabulü gerekir. Bu halde davacının kıdem tazminatına hak kazanamayacağı açıktır. Mahkemece istifaya değer verilmeyerek kıdem tazminatına karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.02.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi