Esas No: 2022/2815
Karar No: 2022/4475
Karar Tarihi: 29.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/2815 Esas 2022/4475 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
İş Mahkemesi'nde görülen bir dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verirken, davacı Kurum'un temyiz itirazları sonucu hüküm bozuldu. Kararın gerekçesi, Karayolları Trafik Kanunu'nun 93. maddesi ile Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi Genel Şartları'nın A/1. maddesi uyarınca, sigorta şirketlerinin sorumlu olduğu zarar limiti kapsamında ödeme yaptığı miktarın belgelerle kanıtlanması durumunda, mükerrer ödemeden kaçınmak amacıyla ödedikleri miktar oranında sorumlu tutulmaması gerektiği üzerine kurulmuştur. Ayrıca, rücu davalarında faiz başlangıcı, gelir bağlama kararının onaylandığı tarih, geçici iş göremezlik ödeneği için ödeme tarihi, tedavi giderleri için sarf tarihi olarak belirtilmiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri ise şu şekildedir:
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 93. maddesi
- Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi Genel Şartları'nın A/1. maddesi.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak ilamında belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre aşağıdaki bentlerin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 93. maddesi hükmü ile Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi Genel Şartları’nın A/1. maddesi hükmü uyarınca, davalılardan sigorta şirketleri sigortalı aracın neden olduğu zararlardan, poliçe limiti ile sınırlı olmak kaydı ile sorumludur. Kurumun kanundan doğan basit rücu hakkı nedeniyle, tazmin sorumlularının sigortalı ya da hak sahiplerine yapmış oldukları ödemelerin rücu alacağından düşülmemesi gerekmekte ise de; sigorta şirketlerinin 2918 sayılı Kanun kapsamında poliçeye dayalı akdi sorumluluğu nedeniyle poliçe limitini teşkil eden miktarı sigortalı ya da hak sahiplerine ödediğinin geçerli belgelerle kanıtlanması durumunda; sigorta şirketlerinin mükerrer ödeme ile karşı karşıya bırakılmaması bakımından ödedikleri miktar oranında sorumlu tutulmaması, yargılama giderleriyle vekalet ücretinden sorumluluğun da, poliçe limiti kapsamındaki ödeme yükümlülüğüyle orantılı olarak belirlenmesi gerekir.
Mahkemenin, yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, davalı Hür Sigorta A.Ş. yönünden sigortalının başvurusu üzerine 14.08.2012 tarihinde poliçe limiti kapsamında yaptığı ödemenin poliçe limitinden düşülerek bakiye kalan poliçe limiti kapsamında sorumluluğunun devam ettiğinin gözetilmemesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
3-Rücu davalarında faiz başlangıcı, gelirler yönünden gelir bağlama kararının Kurumun yetkili organınca onaylandığı tarih, geçici iş göremezlik ödeneği yönünden ödeme tarihi, tedavi giderleri için sarf tarihidir.
Mahkemece, davalılar ... ve ... yönünden faiz başlangıç tarihinin geçici iş göremezlik ödeneğinin ödeme tarihleri olduğu gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirme ile anılan davalılar yönünden de dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 29/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.