Esas No: 2022/570
Karar No: 2022/3945
Karar Tarihi: 21.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/570 Esas 2022/3945 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Mahkeme yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda, bir iş kazası sonrasında oluşan kusur oranlarının uygun bir şekilde saptanması gerektiğini açıklamıştır. Bu bağlamda işverenin, iş sağlığı ve güvenliği için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlü olduğu ifade edilmiştir. Mahkeme, davalıların kusur sebeplerini ayrı ayrı açıklanmak suretiyle, işverenlerin kazanın önlenmesi için almaları gereken tedbirlerin araştırılması gerektiğini ve uygun bir kusur raporu alınması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme kararında açıklanan kanun maddeleri ise şöyledir: 5510 sayılı Yasa, 4857 sayılı Yasanın 77. ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 2 vd maddeleri.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat, istemine ilişkindir.
Mahkemece, hükmüne uyulan bozma sonrası davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı ...Ş vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Kurum sigortalısının maruz kaldığı iş kazası sonucunda işgöremez duruma girdiği olayla alakalı, mahkemece hükme esas alınan oluşa uygun olmayan bilirkişi raporunda, davalı ...Ş.'nin %25, alt Seta Ltd. Şti.nin %50 ve sigortalının %25 kusurlu olduğu belirlenmiştir.
Kusur raporlarının, 5510 sayılı Yasa, 4857 sayılı Yasanın 77. ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 2 vd maddelerine uygun olarak düzenlenmesi gerekir. 4857 sayılı Yasanın 77. maddesi; “İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler. İşverenler, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar...” düzenlemesini içermektedir. Anılan düzenleme, işçiyi gözetim ödevi ve insan yaşamının üstün değer olarak korunması gereğinden hareketle; salt mevzuatta öngörülen önlemlerle yetinilmeyip, bilimsel ve teknolojik gelişimin ulaştığı aşama uyarınca alınması gereken önlemlerin de işveren tarafından alınmasını zorunlu kılmaktadır. İş kazasının oluşumuna etken kusur oranlarının saptanmasına yönelik incelemede; ihlal edilen mevzuat hükümleri, zararlı sonuçların önlenmesi için koşulların taraflara yüklediği özen ve dikkat yükümüne aykırı davranışın doğurduğu sonuçlar irdelenip, kusur aidiyet ve oranları gerekçeleriyle ortaya konulmalıdır.
Yukarıdaki yasal düzenleme ve açıklamalar ışığında dava değerlendirildiğinde, öncelikle davalıların kusur sebepleri ayrı ayrı açıklanmak suretiyle, işverenlerin davaya ilişkin kazanın önlenmesi için almaları gereken tedbirlerin ne olduğu, hangi tedbirlerin alındığı, hangi tedbirlerin ise alınmadığı hususları açıklanmalı, olayla ilgili varsa ceza yargılamasına esas dava dosyasının akibeti araştırılmalı ve ceza davasında alınan kusur raporları getirtilip değerlendirilerek uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyetinden uygun bir kusur raporu alınmalıdır.
O halde, davalı ...Ş. vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.03.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.