22. Hukuk Dairesi 2013/3909 E. , 2013/4778 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili davacının davalı işyerinde güvenlik elemanı olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin davacının 55 yaşını doldurması sebebiyle toplu iş sözleşmesinin 13/A-1 maddesi uyarınca emekliye ayrılması kararlaştırılarak feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının işe iade talebinin haksız olduğunu beyanla davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece emekliliğin tek başına geçerli bir fesih sebebi olmadığı, davacının iş sözleşmesinin emeklilik yanında başka bir sebeple feshedildiğine dair bir delil bulunmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içerisinde mevcut toplu iş sözleşmesinin yaşlılık ve emekliye ayrılması başlıklı 13/A-1. maddesi, “İşçilerden erkeklerin 55 ve kadınların 50 yaşının doldurmaları halinde bu sözleşme hükümlerine göre ihbar önellerine uymak şartıyla taraflardan herhangi birisi hizmet sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. Ancak hizmet sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi halinde hizmet akdi feshedilmek istenen işçi fesih tarihi itibariyle emekliliğe hak kazanamadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı bir belge getirirse bu fesih işlemi işçinin emekliliğine hak kazanacağı tarihe kadar ertelenir. ” hükmünü içermektedir.
Davalı işveren tarafından fesih bildiriminde: “2011 yılı içinde 55 yaşının doldurduğunuzdan TİS’nin 13/A-1. maddesi ve şirketimizde objektif bir şekilde ve genel olarak gerçekleştirilen uygulamaya göre, emekliliğe hak kazanmadığınız yönünde resmi bir yazı getirmediğiniz takdirde 25.01.2012 tarihinde emekliye ayrılmanız kararlaştırılmıştır. Buna göre yazılı bir bildirimde bulunmadığınız takdirde 25.08.2011 tarihine kadar yıllık izninizi kullanacağınızı, 25.08.2011-25.01.2012 tarihleri arası 22 haftalık ihbar önelinizi kullanacağınızı TİS’nin 12/C. maddesi gereğince ihbar sürenizi toplu olarak kullanmayı yazılı olarak bildirmediğiniz takdirde ihbar öneliniz müddetince günde dört saat çalışacağınızı, ihbar süresini toplu olarak kullanmak istediğinizi bildirdiğiniz takdirde 25.08.2011-09.11.2011 tarihleri arası 1. İhbar sürenizi, 10.11.2011-25.01.2012 tarihleri arası 2. İhbar sürenizi kullanacağınızı beyan ederiz." denilmiştir.
Dosya içeriğine göre davacının iş sözleşmesinin fesh bildiriminde belirtilen Toplu İş Sözleşmesi hükmü ve emekliliğe hak kazanmış olması sebebiyle feshedildiği mahkemece emekliliğin tek başına geçerli bir fesih sebebi olmadığı işveren tarafından işçinin yaşlılık sebebi ile yetersizliğinin kanıtlanması gerektiği bu hususta davalı tarafından bir delil ibraz edilmediği, gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş ise de yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli bulunmamaktadır. Mahkemece davalı işverenin işten çıkarma konusunda objektif ve tutarlı davranıp davranmadığı, diğer emekliliğe hak kazananların işten çıkarılıp çıkarılmadığı somut olarak araştırılmalı, gerektiği takdirde uzman bilirkişiden rapor alınmak suretiyle yukarıda belirtilen hususlar tereddüte mahal vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturularak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.03.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.