Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16588
Karar No: 2013/4985

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/16588 Esas 2013/4985 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, haksız fesih nedeniyle kıdem ihbar tazminatı, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Davalı, daha düşük bir brüt ücretle çalıştığını iddia ederek davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, bir bilirkişinin hesaplamaları doğrultusunda davayı kısmen kabul etmiştir ve davalı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, davalının temyiz itirazlarını reddetmekle birlikte, işçinin prime hak kazanması için işyerinde prim ödemesini gerektiren dönemin sonuna kadar çalışmış olması gerekmediğini ve devamlılık gösteren prim ödemelerinin kıdem tazminatı hesabında göz önünde bulundurulması gerektiğini açıklamıştır. Ayrıca, taraflar arasındaki diğer uyuşmazlıkta, tatil günleri dışında yapılan fazla çalışmaların hesaplama yönteminde hata yapıldığına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- İş Kanunu'nun 32. maddesi: Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde, asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde bulundurulur.
- İş Kanunu'nun 53. maddesi: Fazla çalışma, haftalık çalışma süresini aşan süreler için ödenecek ücret karşılığı yapılan çalışmadır. Tatil günlerinde yapılan fazla çalışmaların
22. Hukuk Dairesi         2012/16588 E.  ,  2013/4985 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, en son net 800,00 TL ücretle çalıştığını belirterek kıdem ihbar tazminatı ile fazla mesai, ulusal bayram, genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı, davacının en son 760,50 TL brüt ücretle çalıştığını ve fazla çalışma yapmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, bilirkişi hesaplamaları doğrultusunda davanın kısmen kabulü ile kısmen reddine karar verilmiştir.
    Karar davalı tarafından temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir
    2.Taraflar arasında prim ödetilmesi yönünden uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Prim, işçinin mal veya hizmet üretiminde daha istekli hale gelmesi ve başarısının artması için işverence ödül niteliğinde verilen ek ödemeler şeklinde tanımlanabilir. Prim ödemesinden amaç, işçinin dava verimli bir şekilde çalışmaya özendirilmesidir. Primin kişiye özgü olması sebebiyle ikramiyeden farklı olarak prim ödemelerinin genel bir nitelik taşıması gerekmez. Bununla birlikte, işveren tarafından ayrımı haklı kılan geçerli nedenler olmadığı sürece prim uygulaması yönünden de işverenin eşit davranma borcu sözkonusudur.
    İşçinin prime hak kazanması için işyerinde prim ödemesini gerektiren dönemin sonuna kadar çalışmış olması gerekmez. İşyerinde çalışılan süreyle sınırlı olmak üzere işçinin prim talep hakkı vardır.
    Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler gözönünde tutulur. Buna göre devamlılık gösteren prim ödemeleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalıdır .
    Somut olayda dosya içeriğine göre davacıya her ay asgari ücrete ilaveten değişen miktarlarda prim ödendiği anlaşılmaktadır. Bilirkişi raporunda bir ücret bordrosunda belirtilen prim tutarı giydirilmiş ücretin belirlenmesinde dikkate alınmış ise de, her ay değişkenlik arz eden primin yıllık toplamı 365"e bölünerek bir günlük miktar belirlendikten sonra temel ücrete ilave edilmek sureti ile giydirilmiş ücret tespit edilmelidir. Hatalı hesaplama ile hüküm kurulması doğru olmamıştır
    3-Taraflar arasındaki diğer uyuşmazlık fazla çalışma ücretinin hesabı konusundadır. Fazla mesai ücreti alacağının belirlenmesinde tatil günlerinin dışlanması gerekirken, talebe konu tüm dönem için bu şekilde işlem yapılmaması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi