Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16505
Karar No: 2013/5354

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/16505 Esas 2013/5354 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçinin, kıdem tazminatı, izin, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını davalıdan tahsilini talep ettiği dava sonucunda mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davacı ve davalı vekilleri kararı temyiz ederken, Yargıtay dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve kanuni gerektirici sebeplere göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının yerinde olmadığına hükmetti. Uyuşmazlık, davacının fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının olup olmadığı noktasında toplandı. Mahkeme kayıtların pazarlama müdürü olan şahit tarafından düzenlendiğini tespit ederken, davacının açıklamaları ve tek bir şahit dinletmesi yeterli olmadı. Bu sebeple Yargıtay kararı bozdu ve davacının fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacakları reddedildi. Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu Madde 63, 64, 65, 66 ve 67.
22. Hukuk Dairesi         2012/16505 E.  ,  2013/5354 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, izin, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğinden bahisle davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı kanuni süresi içinde davacı ve davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Uyuşmazlık davacının fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Hafta tatilinde ve ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışma ile fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Somut olayda, davacı uyuşmazlık konusu alacaklarını ispatlama amacıyla tek bir şahit dinletmiş olup bu tanığın da, aynı konuda işverene karşı dava açtığı, davacının da bu davada şahitlik yaptığı anlaşılmaktadır. Dosya içeriğinde bulunan puantaj kayıtlarında işe giriş çıkış saatlerinin yazmadığı, kayıtların pazarlama müdürü olan şahit tarafından düzenlendiği anlaşılmaktadır. Davacı pazarlama müdür muavini olup, işin niteliği de dikkate alındığında, mevcut deliller sözkonusu alacakların varlığını ispatlamaya yeterli değildir. Açıklanan sebeplerle, davacının fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi