Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/17749
Karar No: 2013/5488

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/17749 Esas 2013/5488 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/17749 E.  ,  2013/5488 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, ücret ile manevi
    tazminat alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davalı şirkete ait işyerinde tıbbi tanıtım sorumlusu olarak çalışmakta iken ücretlerinin eksik ödenmesi nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek, kıdem ve manevi tazminat ile ücret ve fazla çalışma alacaklarının ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı işveren vekili, iş sözleşmesinin davacı tarafından haklı neden olmadan feshedildiğini, davacının ücretinden kesinti yapılmadığını, ödenmemiş ücret alacağının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davacının fazla çalışma yaptığını ve telefon faturasından dolayı ücretinden kesinti yapıldığını kanıtlamadığı, manevi tazminat koşullarının bulunmadığı ve feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1.Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2. Davacı işçi, geçici iş göremezlik nedeniyle istirahatli olduğu günler ve telefon faturasından dolayı ücretinden kanun dışı kesintiler yapıldığını, ücretinin eksik ödenmesi nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürmüştür.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 48.maddesinin ikinci fıkrasına göre Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir. Anılan düzenleme hem bir taraftan işçinin aylık gelir seviyesini muhafaza edilmesini, diğer taraftan mükerrer yararlanmayı önlemeyi amaçlamıştır. Somut olayda davacı maktu aylık ücretle çalıştığından, anılan hüküm uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin mahsubundan sonra bakiye ücret alacağının işverence ödenmesi gerekir. Başka bir anlatımla, işveren geçici iş göremezlik ödeneğinden fazlasını işçinin aylık ücretinden mahsup edemez.
    Öte yandan, davacı işyerinde 50 TL"ye kadar olan telefon faturalarının işverence ödendiğine dair işyeri uygulaması bulunduğunu, bu miktarı aşan kısmın ücretlerinden kesilmesi gerekirken, fazla kesinti yapılmak suretiyle de ücretinin eksik ödendiğini ileri sürmüş ve telefon faturalarının işverenin elinde olduğunu, ibraz edilmesi halinde gerçeğin ortaya çıkacağını belirtmiştir. Dinlenen davalı ... da 50 TL"ye kadar olan telefon faturalarının işverence karşılandığına dair işyeri uygulaması olduğunu açıklamıştır. Mahkemece de belirtildiği üzere bordrolarda her ay değişen miktarlarda ve telefon kesintisi adı altında kesintiler yapıldığı görülmektedir. Davacının ücreti tam olarak ödenmediğine göre yapılan kesintinin dayanakları belgeleri ibraz yükü işverene ait olmalıdır. Bu nedenle, davalıdan telefon faturaları istenerek bordrolarla karşılaştırılıp yapılan kesinti miktarları tespit edilmeli, 50 TL"yi aşan fatura bulunup bulunmadığı belirlenmeli, kesintilerin anılan miktarı aşan para ile sınırlı olup olmadığı saptandıktan sonra davacının ücret alacağı ve kıdem tazminatı isteği hakkında bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi