Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4476
Karar No: 2013/5625

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/4476 Esas 2013/5625 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/4476 E.  ,  2013/5625 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalıya ait işyerinde 06.01.1989-28.01.2007 tarihleri arasında çalıştığını, işyerinde fazla çalışma yapmasına ve hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışmaya devam etmesine rağmen bu çalışma karşılığı ücret alacaklarının ödenmediğini ve hak kazandığı yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ileri sürerek, bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili, dava konusu alacakların zamanaşımına uğradığını ve davacının hak kazandığı yıllık izinlerinin kullandırıldığını savunarak davanın reddine karar verilmesi talebinde bulunmuştur .
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil günlerinde iddiasını tanık beyanları ile ispatladığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir .
    2- Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı, hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını ve hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla mesainin ve hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışma iddiasının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, iddia edilen bu çalışmaların yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda taraf tanıklarının beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir.

    Somut olayda, davacının 05.02.2005 tarihinden sonra gerçekleşen çalışma dönemi için, işveren tarafından ibraz edilen nöbet defterleri dikkate alınarak fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günleri çalışma karşılığı ücret alacaklarının belirlenmiş olmasında isabetsizlik bulunmamaktadır .
    01.01.2004-05.02.2005 tarihleri arasında gerçekleşen çalışma dönemi açısından ise tanık beyanlarına itibar edilerek, davacının haftada yedi gün 08.00-18.00 saatleri arasında çalıştığı ve ulusal bayram genel tatil günlerinde de mesai yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmıştır. Davalı işveren tarafından anılan döneme ilişkin ibraz edilen puantaj kayıtlarında ise davacının altı gün çalıştığı belirtilmiş ve mesai yaptığı ulusal bayram genel tatil günleri de gösterilmiştir. Davalı işverenin kamu kurumu olduğu da dikkate alındığında, 01.01.2004-05.02.2005 tarihleri arasındaki çalışma dönemi yönünden puantaj kayıtlarına itibar edilmemesi ve dava konusu fazla mesai, hafta tatil ve ulusal bayram genel tatil günleri çalışma karşılığı ücret alacaklarının tanık beyanları doğrultusunda belirlenmesi hatalı olup, bu husus bozmayı gerektirmiştir
    2- Kabule göre de, zamanaşımı def"i nedeni ile reddedilen alacak miktarları üzerinden davalı lehine nispi vekalet ücretine hükmedilme gerektiğinin dikkate alınmaması ve birleştirilen davalar yönünden ayrı ayrı hüküm kurulmaması da isabetsizdir.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 19.03.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi