Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3177
Karar No: 2018/7071
Karar Tarihi: 02.07.2018

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2018/3177 Esas 2018/7071 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bir alacaklı, borçlu aleyhine takip başlatmış ve takip sırasında borçlu mahkemeye başvurarak takibe dayanak gösterilen mahkeme kararını temyiz etmiştir. Borçlu, mahkeme kararının tehiri icra istemiyle temyiz ettiğini ve dosya borcunun tamamını karşılayacak miktarda teminat mektubunu icra dairesine sunduğunu belirtirken, yapılan tüm hacizlerin kaldırılmadığı gerekçesiyle icra müdürlüğünün ret kararının iptalini talep etmiştir. Ancak mahkeme bu talebi reddetmiştir.
Kararda, alacaklının Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti'nin verdiği ilamı takip konusu yaptığı ve icra müdürlüğünün banka ve sigorta şirketlerine haciz ihbarnamesi gönderdiği belirtilmiştir. Borçlu ise ilamı temyiz etmiş ve dosya borcunu karşılayacak miktarda teminat mektubu sunduğu için mehil süresi verilmiştir. Bu durumda, borçlu tarafından yatırılan teminatın dosya borcunu karşılaması halinde, mevcut hacizlerin aşkın hale geleceği ve hacizlerin devam etmesinin hukuka uygun olmayacağı vurgulanmıştır.
İİK'nun 36. maddesi gereği, borçlu temyiz ettiği para veya eşyanın resmî bir merciye depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehin veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehin veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eş
12. Hukuk Dairesi         2018/3177 E.  ,  2018/7071 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
    Alacaklı tarafından borçlu aleyhine başlatılan örnek 4-5 ilamlı icra takibinde; borçlunun icra mahkemesine başvurusunda, takibe dayanak mahkeme kararının tehiri icra istemli olarak temyizi ile dosya borcunun tamamını karşılar miktarda teminat mektubunun icra dosyasına sunulmasına rağmen yapılan tüm hacizlerin kaldırılmadığını ileri sürerek icra müdürlüğünün 18.05.2015 tarihli ret kararının iptalini talep ettiği, mahkemece istemin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, alacaklı vekilinin, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti"nin 10.02.2015 tarih ve 2014/5186.69 E. - 2015/781 K. sayılı ilamını Bergama 1. İcra Müdürlüğü"nün 2015/676 Esas sayılı dosyasında takip konusu yaptığı, alacaklının talebi üzerine, icra müdürlüğünce banka ve sigorta şirketlerine İİK"nun 89/1. maddesi uyarınca haciz ihbarnamesi gönderildiği, borçlunun ise takibe konu ilamı tehir-i icra talepli olarak temyiz ettiğine dair dilekçeyi ve Vakıfbank’a ait 12.05.2015 tarih, 7100036900 mektup nolu 135.000,00 TL bedelli teminat mektubunu icra dairesine sunduğu, bunun üzerine icra müdürlüğünce mehil vesikası düzenlendiği görülmektedir.
    İİK"nun 36. maddesi gereğince; ilâmı temyiz eden borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir merciye depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehin veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehin veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için Yargıtay’dan karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir.
    İİK"nun 85/1. maddesi uyarınca; borçlunun mal ve haklarından, alacaklının ana para, faiz ve masraflar dahil tüm alacağına yetecek miktarı haczolunur. Aynı maddenin son fıkrası uyarınca ise, icra memurunun haciz koyarken alacaklı ve borçlunun menfaatlerini gözetmesi gerekir.
    İİK"nun 36. maddesi uyarınca, Yargıtay"dan tehiri icra kararı alabilmek üzere icra müdürlüğü tarafından mehil verilebilmesi için ibraz edilen teminat mektubu veya yatırılan nakdi teminat, ödeme yerine geçmez ise de, borçlu tarafından yatırılan teminatın, yatırıldığı tarih itibari ile icra takip dosyası alacağını tüm fer’ileri ile birlikte karşılaması halinde,
    mevcut hacizlerin aşkın hale geleceği kuşkusuz olduğu gibi, hacizlerin devam etmesi İİK"nun 85/son maddesiyle de bağdaşmayacaktır.
    O halde, borçlu şirket tarafından, dosya borcunun asıl alacak ve fer"ileri ile birlikte tamamını karşılar miktarda usulüne uygun teminat mektubunun icra dairesine ibrazı halinde, mahkemece, aşkın hale gelen hacizlerin kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile şikayetin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.07.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi