Esas No: 2021/10875
Karar No: 2022/1950
Karar Tarihi: 16.02.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/10875 Esas 2022/1950 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Dava, davalı şirketlerde çalışan kişinin prim günlerinin tespiti için açılmıştır. Mahkeme davanın kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmiştir. Dairemiz önceki geri çevirme kararına atıfta bulunarak, davalı şirketlerin ticaret unvanı ve adreslerinin Ticaret Sicil Memurluğundan belirlenmesi gerektiğini, tebligat işlemlerinin usulüne uygun yapılması gerektiğini belirtmiştir. Elektronik ortamda yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasların düzenleyen Elektronik Tebligat Yönetmeliği'ne de atıfta bulunulmuştur.
Tebligat Kanunu'na göre, hükmi şahıslara tebliğin mümessillerine yapılması gerektiği ve tebligat yapılacak kişilerin mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları durumlarda, tebligatın orada hazır bulunan bir memur veya müstahdeme yapılması gerektiği belirtilmiştir. Tüzel kişilere yapılacak tebligat usulleri ise Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20. ve 21. maddelerinde düzenlenmiştir. Elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan durumlar da Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesi ile belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, 01.02.1997-31.05.2011 tarihleri arasında davalı şirketler nezdinde kesintisiz çalıştığının ve Kurum'a eksik bildirilen prim günlerinin tespiti istemlerine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dairemizin önceki geri çevirme kararında; “Davalı ... İnş. ve Petrol San. Tic. Ltd. Şti.'ne ve ... Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ne yapılan tebligatların usulüne uygun yapılmadığı anlaşılmaktadır. Şirketlerin adresi, Ticaret Sicil Memurluğunda kayıtlı bulunan adresidir.
Öncelikle anılan davalıların ticaret unvanı ve adresi Ticaret Sicil Memurluğundan belirlenmelidir. Tebligat Kanunu'nun 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı Kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20. ve 21. maddelerinde de tüzel kişilere yapılacak tebligat usulü belirlenmiştir.
Ayrıca, Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesinde, “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır” denilmiş, elektronik ortamda yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” çıkarılmıştır (RG 19.1.2103 t. S. 28533).
Usulsüz olarak dava dilekçesinin ve gıyabi hükmün tebliğ edildiği davalı şirketlerin yetkili ticaret sicilinden faaliyet durumları sorulmalı, kayıtlı adreslerine mevzuat hükümlerine uygun bir biçimde, tasfiye halindeyseler ilgili tasfiye memuruna, şayet yetkili bir tasfiye memurunun da bulunmaması halinde, tasfiye memuru atanmasının sağlanarak atanacak tasfiye memuruna usûlüne uygun olarak dava dilekçesinin ve gıyabi hükmün tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi gereğince, Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra..”şeklinde belirtmede bulunulduğu; geri çevirme kararı sonrası Mahkemce, şirketlerin faal olup olmadığına dair müzekkere yazıldığı, dosya kapsamından anlaşıldığı ancak bu müzekkere sonrası işlem yapılıp yapılmadığının, dosya kapsamı ve uyap sistemi üzerinden yapılan sorgulamadan anlaşılamadığı görülmekle; davanın sürüncemede bırakılmasının önüne geçilerek, yeniden geri çevirme kararına mahal verilmeksizin ,yukarıda izah edilen işlemler yapılarak; gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 16.02.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.