Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18396
Karar No: 2013/6623

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/18396 Esas 2013/6623 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai ve ücret alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Dosya Tetkik Hakimi tarafından incelenmiş ve Yargıtay tarafından da incelenen kararda, davacının ara dinlenme süresinin bir buçuk saat olması gerektiği gözetilmeden bir saat olarak mahsup edilmesinin hatalı olduğu belirtilmiştir. Dosyadaki deliller ve kanuni gerektirici sebepler göz önünde bulundurularak, davalının temyiz itirazları reddedilmiştir. Kararda, İş Kanunu'nun 63. ve 68. maddeleri de detaylı olarak açıklanmıştır.
22. Hukuk Dairesi         2012/18396 E.  ,  2013/6623 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVALILAR :

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı ... San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili müvekkilinin 26.05.2005-17.12.2009 tarihleri arasında davalı nezdinde günde oniki saat altı gün çalıştığını, her gün dört saat fazla mesai yaptığını, 1.090,00 TL net ücret aldığını, yemek ve servis bulunduğunu, 300,00 TL bayram yardımı yapıldığını ayrıca erzak yardımı olduğunu, bordrolarda ücretin düşük gösterildiğini, davalı yan tarafından hakaretlerle iş sözleşmesine haksız ve sebepsiz olarak son verildiğini, birleşen dosyanın davalısı.... Şti."nin davalı ... Ltd. Şti."nin personelinin tüm haklarını üstlendiğini, 500,00 TL kıdem ve 500,00 TL ihbar tazminatı,1.350,00 TL ücret alacağı, 1.000,00 TL yıllık ücretli izin alacağı, 1.000,00 TL fazla mesai alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Ltd. Şti. vekili müvekkili şirketin diğer davalı ile aynı adreste Mart 2009 tarihinde faaliyete başladığını, ancak diğer davalı şirketten bağımsız olarak ticari faaliyete devam ettiğini, diğer davalı şirketin ticari faaliyeti sonlandıracağı zaman müvekkili şirketin kendi bünyesinde çalışması uygun olan personeli tüm hakları ile birlikte devralarak kendi bünyesine aldığını, kalan personelin diğer davalı şirkette çalışmaya devam ettiklerini, diğer davalı şirketin Aralık 2009 tarihinde faaliyetine son verirken kendi personelinin de işine son verdiğini, davacının kendi şirketlerinde çalışmasının bulunmadığını ve bu sebeple davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ... Ltd. Şti."ne usulüne uygun yapılan tebligata rağmen cevap dilekçesi vermemiştir.
    Mahkemece, davalı ..., davacı işçiyi çalıştıran asıl işveren, birleştirilen dosyadaki davalı ... şirketinin ise, işyerini devralan ve işçilik alacaklarının ödenmesini taahhüt eden işveren konumunda olduğu, 27.09.2010 tarihli imzalı taahhütname ile her iki davalının da davacı işçinin çalışmalarından dolayı hak kazandığı işçilik alacaklarından sorumlu olacağı gerekçesiyle davanın bilirkişi raporunda belirtilen 2. seçenekte gösterilen işçilik alacaklarının üzerinden kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı.... Şti. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2- Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının günde oniki saat çalıştığı kabul edilerek günlük bir saat ara dinlenme süresi mahsup edilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu"nun 63. maddesi hükmüne göre, günlük çalışma süresi onbir saati aşamayacağından, aynı Kanun"un 68. maddesinde düzenlenen yedi buçuk saati aşan çalışmalar yönünden en az bir saatlik ara dinlenmesi süresinin, günlük en çok on bir saate kadar olan çalışmalarla ilgili olduğu kabul edilmelidir. Başka bir anlatımla günde on bir saate kadar olan (on bir saat dahil) çalışmalar için ara dinlenmesi en az bir saat, on bir saatten fazla çalışmalarda ise en az bir buçuk saat olarak verilmelidir. Davacının günde on iki saat çalıştığı dosya kapsamından anlaşılmakta olup mahkemenin de kabulü bu yöndedir. Ancak davacının ara dinlenme süresinin bir buçuk saat olması gerektiği gözetilmeden bir saat olarak mahsup edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 28.03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi