Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18420
Karar No: 2013/6678

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/18420 Esas 2013/6678 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, davalı işverenin haksız bir sebep olmaksızın iş sözleşmesini sonlandırması sonucu kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarının tahsilini talep etmişti. Mahkeme, davacının belirli ödemelerinin hüküm altına alındığı karar vermişti. Temyiz sürecinde, işçinin çalışma şartlarında değişiklik yapma hakkını iş sözleşmesindeki düzenlemeler ile sınırlamış olması nedeniyle işverenin haklı olduğu kabul edildi ve kıdem ve ihbar tazminatı talepleri reddedildi. Bu karar, İş Kanunu'nun 22. ve 25. maddelerine dayanarak verilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2012/18420 E.  ,  2013/6678 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ile kötüniyet tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davalı işyerinde 02.10.2004-30.08.2009 tarihleri arasında çalıştığını, işyerinde güvenlik elemanı ile tartışması üzerine işverenin kendisine 02.09.2009 tarihinde işe gelme diyerek iş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın sonlandırıldığımı belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davacının çalıştığı esnada güvenlik görevlisine küfür etmesi üzerine diğer davalı ... şirketinin davacının bu projede çalışmasını istemediğini bildirdiğini, bunun üzerine davacının bir başka projede görevlendirilerek, burada işbaşı yapmasının bildirilmesine rağmen davacının bildirilen yere gitmediğini, iş sözleşmesinin davalı şirket tarafından feshedilmediğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ... şirketi vekili, davacının diğer davalı şirketin işçisi olduğunu, çalıştığı esnada bir başka güvenlik görevlisine küfür etmesi ve işyeri düzenin bozması sebebiyle diğer davalıdan davacının projeden alınmasının istendiğini, davacının talep ettiği alacaklarından sorumlu olmadığını belirterek davanın reddin savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile ulusal bayram genel tatil ücret alacağı hüküm altına alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarına hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Borçlar Hukukunda olduğu gibi iş hukukunda da genel kural sözleşme serbestisidir. Taraflar iş ilişkisinde dikkate alınması gereken kuralları kanunlarla belirlenen emredici hukuk kurallarına aykırı olmamak kaydıyla serbestçe belirleyebilirler.
    4857 sayılı İş Kanun"da iş sözleşmesinde bulunması gereken öğeler yönünden de bir serbestinin olduğu söylenebilir. Çalışma şartlarında değişikliğe dair sözleşmenin kural olarak yazılı biçimde yapılması gerekmez.
    Uygulamada, yazılı olarak yapılan iş sözleşmelerinde çoğunlukla işçinin yerine getireceği iş, unvanı, ücret ve ekleri belirtilmekle birlikte, çalışma şartlarının tespitine yönelik ayrıntılı düzenlemelere yer verilmemektedir. Bu noktada çalışma şartlarının tespiti ve değişikliğin yapılıp yapılmadığı konularında ispat sorunlarım beraberine getirmektedir. Çalışma şartlarında işçi aleyhine esaslı değişiklik yapıldığı konusunda ispat yükü işçidedir.
    İş sözleşmesinde, gerektiğinde çalışma şartlarında değişiklik yapabileceğine dair düzenlemeler bulunması halinde, işverenin genişletilmiş yönetim hakkından söz edilir. Bu halde işveren, yönetim hakkını kötüye kullanmamak ve sözleşmedeki sınırlara uymak kaydıyla işçinin çalışma şartlarında değişiklik yapma hakkını sürekli olarak kazanmış olmaktadır.
    Somut olayda davacının çalıştığı işyerinde, bir güvenlik görevlisi ile tartışarak bu şahsa küfür etmesi üzerine, davalı asıl işveren tarafından davacının projeden alınması talep edilmiş, devamında ihale ile iş alan davalı alt işveren şirket tarafından davacı, davalı Ecenur şirketinin bir başka projesinde görevlendirilmiştir. Ancak davacı görevlendirildiği işyerine gitmemiştir. Dosya içerisinde mevcut davacıya ait iş sözleşmesinin personelin sorumlulukları kısmının 6. maddesi “Personel gerektiği takdirde işyeri içinde unvanı veya niteliği benzer yahut birbirine yakın başka işlerde veya muvafakat aranmaksızın geçici veya devamlı olarak işveren tarafından görevlendirilebilir. Personel, görülen işin niteliğinde benzerlik olması şartıyla işçilerin işverene bağlı ve Büyükşehir belediye sınırları içindeki bir başka işyerine nakledilebilir” hükmünü içermektedir. Davacının iş sözleşmesinde anılan madde hükmüne göre, işveren tarafından bir başka yerde de görevlendirilebileceğinin kararlaştırılmış olması karşısında işverence yapılan feshin haklı olduğu kabul edilmelidir. Buna göre davacının ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin reddi gerekirken mahkemece yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi