Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/17565
Karar No: 2013/6820

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/17565 Esas 2013/6820 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ve fazla çalışma ücreti talep etti. Mahkeme, davalının iş sözleşmesini haksız şekilde feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı PTT ise ihale makamı olduklarını ve kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini savundu. Diğer davalı Doğan Ltd. Şti. ise davacının asıl işvereninin PTT olduğunu savundu. Alt işverenler arasında işyeri devri olup olmadığı konusunda ihtilaf yaşandı. Mahkeme, daha detaylı inceleme yapılması gerektiğine karar verdi. Karar, dosyada eksik inceleme ve araştırma olduğu gerekçesiyle temyiz edildi. Yargıtay ise işyeri devrinin olup olmadığının belirlenmesi gerektiğine ve eksik inceleme sonucu yazılan kararın hatalı olduğuna karar vererek, davacının kabul edilen alacakları hakkında yeniden bir karar verilmesi gerektiğine hükmetti. İş Kanunu'nun 6. maddesi, işyeri devrinde mevcut iş sözleşmelerinin devralana geçeceğini belirtir. Alt işverenlerin değişimi için süres
22. Hukuk Dairesi         2012/17565 E.  ,  2013/6820 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ve fazla çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı PTT Kırat Dağıtım ve Toplama Merkezi avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ve fazla çalışma alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı PTT, ihale makamı olduklarını ve kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı Doğan Ltd. Şti. davacının asıl işvereninin PTT olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Diğer davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı PTT temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Davacının, davalı işyerindeki çalışmasının kesintili olup olmadığı ve alt işverenler arasında işyeri devri olgusu bulunup bulunmadığı taraflar arasında ihtilaflıdır.
    İşyerinin tamamının veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devri işyeri devri olarak tanımlanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesinde, işyerinin bir bütün olarak veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak başkasına devri halinde mevcut iş sözleşmelerinin devralana geçeceği düzenlenmiştir. Bu anlatıma göre, alt işverence asıl işverenden alınan iş kapsamında faaliyetini yürüttüğü işyerinin tamamen başka bir işverene devri 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi kapsamında işyeri devri niteliğindedir.Alt işverenlerin değişmesi en yaygın biçimde, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması ve işçilerin yeni alt işverene nezdinde çalışmaya devam etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu eylemli durumun işyeri devri niteliğinde olup olmadığının tespiti ile hukuki sonuçlarının belirlenmesi önemlidir. Alt işverenlerin değişiminde olması gereken, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması anında işçilerini de beraberinde başka işyerlerine götürmesi veya iş sözleşmelerinin sona erdirilmesidir. Bunun tersine alt işveren işçilerinin alt işverenin işyerinden ayrılmasına rağmen yeni alt işveren yanında aynı şekilde çalışmayı sürdürmeleri alt işverenler arasında 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi anlamında bir işyeri devrinin kabulünü gerektirir. Devralan işverenin devam eden iş sözleşmelerini devraldığı 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesinde açıklanmıştır.
    Dosya içeriğine göre; davacının sigortalı hizmet cetvelinin incelenmesinde 10.04.2006 tarihinde çıkış 22.05.2006 tarihinde giriş kaydı bulunmaktadır. Bu iki tarih arasında sigortalı hizmeti bildirilmemiştir. Davacı ise, davalı işyerinde kesintisiz olarak çalıştığını iddia etmektedir. İşyeri devrinden söz edilebilmesi için kesintili dönemin makul süreyi aşmaması gerekmektedir. 10.04.2006-22.05.2006 tarihleri arasında davacının davalı işyerinde çalışıp çalışmadığı, arada bir ihale boşluğu bulunup bulunmadığı ve işyeri devrinden söz edilip edilmeyeceğinin saptanması için 2005-2006-2007 yıllarına ait tüm hizmet alım sözleşmeleri celp edilmeli, davacı isticvap edilerek ara dönemle ilgili diyecekleri sorulmalı, kesintinin nedeni açıklığa kavuşturulmalıdır. Bundan sonra işyeri devri mi yoksa yeni bir iş sözleşmesi mi bulunduğu belirlenerek, oluşacak sonuca göre kesintili süreye ilişkin davacının kabul edilen alacakları hakkında bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 29.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi