Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/20176
Karar No: 2013/7479

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/20176 Esas 2013/7479 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesi üzerine işe iade davası açmış ve işe iadesine karar verilmiştir. Ancak davacının işe başlatılmaması sonucu kıdem, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücreti talep etmiştir. Mahkeme, davacının işe başvurduğunu ve kanuni sürelerin dikkate alınması gerektiğini belirterek davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak alacakların hesaplanması için yapılan hesaplamaların denetlenebilir olmadığı ve tarafsız bir bilirkişiden rapor alınması gerektiği belirtilerek hüküm BOZULMUŞTUR.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu madde 17 (işe iade talebi)
- İş Kanunu madde 18 (işe iade sonrası haklar)
- Türk Borçlar Kanunu madde 107 (kıdem tazminatı)
- İş Kanunu madde 17/4 (işe iade sonrası iş güvencesi tazminatları)
22. Hukuk Dairesi         2012/20176 E.  ,  2013/7479 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, işe başlatmama ve boşta geçen süre ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 21.03.2002-01.05.2008 tarihleri arasında davalı işyerinde tır şoförü olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesi üzerine işe iade davası açtıklarını, yapılan yargılama sonunda davacının işe iadesine karar verildiğini, verilen kararın onanarak kesinleştiğini, onama kararının 06.07.2010 tarihinde kendilerine tebliğ edildiğini, müvekkilinin 08.07.2010 tarihinde işyerine giderek kesinleşen karar uyarınca işe başlatılması talebinde bulunduğunu, şirket yetkilisi ile görüştüğünü ve işe başlatmayacaklarını belirterek müvekkilini işyerinden gönderdiklerini, davacının işe başlatılmadığı 08.07.2010 tarihinde iş sözleşmesinin feshedilmiş olduğunu, davacının aylık net 662,00 TL ücret aldığını, feshin kesinleştiği tarih olan 08.07.2010 tarihindeki emsal ücrete göre ücretin tespit edilmesi gerektiğini belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkili şirketin 2008 Aralık ayının son haftasında kara taşımacılığı işini bıraktığını ve garajını kapattığını, davacının olmayan bir yere başvurmasının mümkün olmadığını, davacının kararın kesinleşmesinden sonra on gün içinde müvekkili işyerine yazılı sözlü ve noter aracılığı ile başvurmadığını, davacının 16.07.2010 tarihinde gönderdiği ihtarnamesinde işe iade ile açık iradesinin bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, Üsküdar 1 İş Mahkemesinin kesinleşen işe iade kararının 06.07.2010 tarihinde davacı vekiline tebliğ edildiği, davacı vekilinin bu tebliğ tarihinden itibaren on günlük yasal sürede Bakırköy 40. Noterliğinin 16.07.2010 tarihli ve 12462 yevmiye sayılı ihtarnamesi ile davalı işyerine ihtarname gönderdiği, sözkonusu ihtarnamede, davacının işe başlatılması talebi bulunmamakta ise de davacı tarafın bu ihtarnamesinin on günlük kanuni sürede olduğu, on günlük kanuni süre geçirilmesi durumunun sözkonusu olmadığını, bu sürede davacı tarafın iş bu ihtarname ile davacının 08.07.2010 tarihinde davalı işyerinde işe başlamak üzere işe gittiği ancak işe alınmayacağının şirket yetkilisi tarafından kendisine söylendiğinin yazılı olduğu, bu durumda, davacı tarafın kanuni sürede iş başvurusunda bulunduğunu, davacı tarafın bu ihtarın yerine aynı gün iş başvurusu için ihtarname çekebileceği de dikkate alındığında, davacının iş başvurusunun süresinde olduğunu kabul etmek gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı işe iade davası sonrası işe başlatılmadığı için kıdem ve ihbar tazminatı yanında iş güvencesi tazminatları talebinde bulunmuştur. Mahkemece davacının alacaklarının hesaplanması için bilirkişiden rapor alınmıştır. Davacı vekili alınan rapora itiraz dilekçesinde yeniden bir hesaplamada bulunmuştur. Mahkemede davacı vekilinin yapmış olduğu hesaplamadaki miktarları dikkate alarak davacının işçilik alacaklarına hükmetmiştir. Mahkemece davacının işçilik alacaklarına ilişkin denetlenebilir bir şekilde tarafsız bir bilirkişiden rapor alınması ve buna göre değerlendirmede bulunması gereklidir. Bu sebeplerle denetlenebilir olmayan hesaplamaya göre alacak miktarlarına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 08.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi