
Esas No: 2019/6913
Karar No: 2022/742
Karar Tarihi: 08.03.2022
Danıştay 9. Daire 2019/6913 Esas 2022/742 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2019/6913 E. , 2022/742 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2019/6913
Karar No : 2022/742
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Armatörlük Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı tarafından 2018/Temmuz dönemine ilişkin olarak ihtirazi kayıtla verilen damga vergisi beyannamesi üzerine yapılan damga vergisi tahakkukunun kaldırılması ile ödenen 943.907,96-TL damga vergisinin faiziyle birlikte iadesi istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararıyla; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nunda deniz ticaret sözleşmelerinin, "Gemi Kira Sözleşmeleri", "Zaman Çarterı Sözleşmeleri" ve "Navlun Sözleşmeleri" olarak üç başlık altında düzenlendiği, olayda, 30/07/2018 tarihli "Gemi Kiralama Hizmet Alımına Ait Sözleşme" nin, incelenmesinden, sözleşmede, iş tanımının, İstinye-Çubuklu Lokasyonları arasında araç ve yolcu taşımak için 2555 gün süreli toplam 2 adet gemi kiralama hizmet alımı olarak tanımlandığı, geminin akaryakıt giderinin idare tarafından karşılanacağı, geminin günlük olağan kullanma suyu harcamaları dışındaki tüm işletme giderlerinin yükleniciye ait olacağı, işin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti , (aylık bürüt kazanç, ikramiye, sosyal yardım, kıdem zammı, yemek ve yol giderlerinin sözleşme bedeline dahil olduğu, işin süresinin , işe başlama tarihinden itibaren 2555 gün olduğu, işin yapılacağı yerin, ... Şehir Hatları Turizm San. Ve Ticaret A.Ş.'nin sorumluluk alanında olan hatlarda ve idarenin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda olduğu, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde işyeri teslimi yapılarak işe başlanacağı, yüklenicinin işin yürütülmesi esnasında şartnamede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin Kontrol Teşkilatı tarafından tutulan kayıtlar ile belirlenmesini müteakip kira bedeli hak edişlerinin aylık periyotlar halinde yapılacağı, yüklenici tarafından ilgili ayın son günü itibariyle fatura düzenleneceği, yüklenicinin tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğu hususlarında anlaşmaya varıldığı ve sözleşmenin gemi kira sözleşmesi niteliğinde olduğu kanaatine varıldığı, davacının damga vergisine konu sözleşmenin kira sözleşmesinden farklı olarak Türk Ticaret Kanunu 1131/1 maddesinde düzenlenen zaman çarteri sözleşmesi olduğu iddia edilmiş ise de 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu'nun 12'nci maddesinin 2. fıkrasının olay tarihinde yürürlükte bulunan şeklinde; hem gemi kira sözleşmelerinin hem zaman çarteri sözleşmelerinin hem de tüm navlun sözleşmelerinin damga vergisine tabi olmayacağı düzenlendiğinden damga vergisine konu 30/07/2018 tarihli sözleşmenin zaman çarteri sözleşmesi niteliğinde olması ile gemi kira sözleşmesi niteliğinde olmasının ihtilafın çözümü açısından herhangi bir önem arz etmediği, 30/07/2018 tarihli "Gemi Kiralama Hizmet Alımına Ait Sözleşmesi" damga vergisine tabi olmadığından damga vergisi tahakkuku işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, dava konusu tahakkuk işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: 488 sayılı Kanunun 1 sayılı tablosunda yer alan kağıtların düzenlenmesi durumunda damga vergisi açısından vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği, davacının yapmış olduğu sözleşmenin de damga vergisine tabi olduğu, tahakkuk eden damga vergisinin hukuka uygun olduğu iddiasıyla kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalının temyiz isteminin reddine,
2.... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 08/03/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.