Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19592
Karar No: 2013/7936

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/19592 Esas 2013/7936 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Davacı iş sözleşmesinin evlilik nedeniyle feshedildiğini, davalı ise haklı olarak feshedildiğini belirtmiştir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak davalının fazla mesai itirazları ve vekalet ücreti gibi konuların detaylı olarak ele alınmaması nedeniyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu madde 19: İş Sözleşmesinin Feshi
- İş Kanunu madde 41: Fazla Çalışma Süreleri
- HMK madde 322: Hüküm İçeriği
22. Hukuk Dairesi         2012/19592 E.  ,  2013/7936 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin 27.05.2010 tarihinde evlenmesi nedeni ile aynı tarihte davacı tarafından feshedildiğini belirterek kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin işyerine devamsızlığı nedeni ile haklı olarak feshedildiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    1-Taraflar arasında davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı konularında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille söz konusu olabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olandan daha fazla çalışmayı yazılı delille kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda da ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Somut olayda davacı dava dilekçesinde fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğini belirterek fazla çalışma alacağını talep etmiştir. Davacı tanıkları davacının haftanın beş günü 08:00-18:30 saatleri arasında, cumartesi günleri ise bazen 13:00"a kadar çalışıldığını, fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini beyan etmişlerdir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının haftanın beş günü 08:00-18:30 saatleri arasında, cumartesi günleri ise 13:00"a kabul edilerek fazla çalışma alacağı hesap edilmiştir. Davalı taraf davacının fazla mesai alacaklarını alıp almadığı hususunda davacı tarafa yemin teklif ettiğini bildirmiş, 11.06.2012 tarihli celsede davacı yemin teklifini kabul ettiğini beyan etmekle, “ben davalı şirkette çalıştığım dönemde yapmış olduğum fazla mesaime karşılık hiç ücret almadım, benim davalı şirkette fazla mesai alacağım vardır, bu alacağımın hiçbir kısmı tarafıma ödenmiş değildir.”demiştir. Devamında davalı tarafından davacının ifadesinin muğlak kaldığı belirtildiğinde davacı tekrar, “ben hafta içinde ve günlük çalışma saatlerimizin sonrasında yapmış olduğum çalışmamın ücretini alamadım, aslında önce aldım, sonra alamadım” şeklinde beyanda bulunmuştur. Ancak davacının beyanı dikkate alındığında, davacının fazla mesai konusunda ettiği yeminde sebat edip etmediği hususunda bir netlik bulunmamaktadır. Mahkemece bu husus açıklığa kavuşturularak hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    2-Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verildiğine göre vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin kabul-ret oranları dikkate alınarak hüküm altına alınması gerekirken bu husus dikkate alınmaksızın verilen hüküm hatalı olup bu husus ayrıca bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi