Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/21005
Karar No: 2013/7983

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/21005 Esas 2013/7983 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, işvereni olan davalı şirkette ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödenmesini istemiştir. Mahkeme, davalı şirketin asıl işveren olarak davacının hak kazandığı işçilik alacaklarını ödemesine hükmetmiştir. Davalı işveren kararı temyiz etmiştir. Yargıtay, davacının iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle sonlandırıldığını ve kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin reddedilmesi gerektiğine hükmetmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendi ise \"işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi\" halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğunu belirtmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2012/21005 E.  ,  2013/7983 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, asıl işveren olan davalı ... Bakanlığa ait işyerinde değişen alt işverenlere bağlı olarak 01.08.1995-02.04.2008 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiğini ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışmasına rağmen ücretlerinin ödenmediğini, yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı ... vekili, davacının müvekkili ile temizlik hizmet alım sözleşmesi imzalayan şirketlerin elemanı olduğunu , ihale makamı konumunda olan Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan davanın pasif husumet ehliyeti yokluğu nedeni ile reddi gerektiğini, davacının iş sözleşmesinin yüklenici firma tarafından devamsızlık haklı nedenine dayanılarak feshedildiğini savunmuştur .
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş akdinin işverence haksız feshedildiği, davalı ... Bakanlığının asıl işveren sıfatı ile davacının hak kazandığı işçilik alacaklarından sorumlu olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir .
    2- İş sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması nedeniyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
    Somut olayda, davalı işveren tarafından ibraz edilen 07.04.2008 tarihli fesih ihtarnamesinde, davacının 02.04.2008 tarihinden itibaren izin almaksızın ve bir sebep göstermeksizin işe gelmediği belirtilerek, işe dönmemesi halinde İş Kanunu 25/II g. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin feshedileceğinin bildirildiği ve bu ihtarnamenin davacıya 10.04.2008 tarihinde tebliğ edildiği görülmektedir. Ayrıca, davalı işveren 02.04.2008 ,03.04.2008 , 04.04.2008, 05.04.2008 ve 07.04.2008 tarihli devamsızlık tutanaklarını dosya içerisine sunmuş ve bu tutanaklarının içeriği davalı tanıklarının beyanı ile doğrulanmıştır. Davacı tanıklarının ise feshe ilişkin bilgisi bulunmamaktadır. Bu durumda, işçinin 02.04.2008 tarihinden itibaren işe devam etmediği iddiasının davalı işverence ispatladığı kabul edilmelidir. Taraflar arasındaki iş sözleşmesinin, işveren tarafından haklı nedenle sonlandırıldığı anlaşıldığından kıdem ve ihbar tazminatı istemleri yönünden davanın reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, 16.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi