Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19519
Karar No: 2013/8114

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/19519 Esas 2013/8114 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, güvenlik görevlisi olarak çalıştığı işyerinden haklı sebep olmadan çıkarıldığı için kıdem, ihbar, silah tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram genel tatili ücret alacağının ödenmesini istemiştir. Mahkeme, asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğunu ve iş sözleşmesinin belirsiz süreli olduğunu belirterek istekleri kısmen hüküm altına almıştır. Temyiz eden davalılar bu karara karşı çıkmıştır. Kararın dayandığı kanuni gerektirici sebepler arasında, ücretin miktarı konusunda işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık yer almaktadır. Kanuni olarak ücret, bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmaktadır. İspat yükü genellikle işçidedir ancak işverenin de ücret pusulası, bordro, banka ödeme kaydı gibi belgelerle ücret seviyesini kanıtlayabileceği belirtilmektedir. Davacının ücretini net 1200,00 TL olarak iddia ettiği, işverenin ise bordroda belirtilen miktarın doğru olduğunu savunduğu görülmektedir. Dosyadaki deliller incelendiğinde, bordrolardaki brüt miktara sosyal yard
22. Hukuk Dairesi         2012/19519 E.  ,  2013/8114 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar, silah tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram genel tatili ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının, davalı işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, asıl işverenin Bedaş olduğunu, iş sözleşmesinin haklı sebep bulunmaksızın işverence feshedildiğini belirterek müvekkilinin ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti, silah tazminatı, fazla mesai ücreti ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ...Ş. vekili, davacı ile ... Elektrik arasında hiçbir hizmet sözleşme ilişkisi olmadığını, davacının ... Elektriğin ihale ettiği bir işi alan ... Hizmetleri Ltd. Şti."nde işçi olarak çalıştığını, davacının haklarından diğer davalının sorumlu olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir. Diğer davalı ... Ltd. Şti. vekili, davacının belirli bir süreli iş sözleşmesi ile davalı işyerinde çalıştığını, davacı ile Bedaş’taki ihale kapsamında çalışması için bu ihale süresince geçerli olmak üzere belirli süreli iş sözleşmesi yaptıklarını, Bedaş ile olan ihalenin sona erdiğini ve sonraki ihaleyi davalının kazanamadığını, belirli süreli iş sözleşmesinin sürenin sona ermesiyle birlikte son bulduğunu ifade ederek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalılar arasında 4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/6. maddesi uyarınca asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğu, iş sözleşmesinin işin mahiyeti gereği belirsiz süreli olduğu, sözleşmenin haklı sebebe dayanılarak feshedildiğinin işverence ispatlanamadığı gerekçesiyle, istekler kısmen hüküm altına alınmıştır.
    Temyiz:
    Kararı her iki davalı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı Kanun"da 32. maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır. Kural olarak ücretin miktarı ve ekleri gibi konularda ispat yükü işçidedir. Ancak işverenin de ücret pusulası, bordro, banka ödeme kaydı gibi belgelerle ücret seviyesini kanıtlama hakkı bulunmaktadır.
    Dosya içeriğine göre, dava dilekçesinde işçinin ücretinin net 1.200,00 TL olduğu iddia edilmiştir. Davalılardan ... Hizmetleri Ltd. Şti. vekili ise, ücretin bordrolarda yer aldığı miktarda olduğunu savunarak dosyaya bordroları sunmuştur. Belirtilen bordrolara yargılama sırasında davacı tarafın bir itirazı olmamıştır. Söz konusu bordrolar incelendiğinde, brüt ücret, bu miktara giydirilmiş olan yemek ve yol yardımları ile kesintilerden sonra işçiye ödenen net miktarın açıkça yer aldığı görülmektedir. Yargılama sırasında dinlenen davacı tanığı da, belirtilen 1.200,00 TL ücrete yol ve yemek yardımlarının dahil olduğunu ifade etmiş, bunların miktarını farklı belirtmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, bordrodaki brüt miktara tanık tarafından bildirilen sosyal yardımlar eklenerek daha yüksek bir ücret bulunmuş ve alacak hesaplamaları buna göre gerçekleştirilmiştir. Dava konusu alacakların hesaplanmasında, davacı tarafından itiraza uğramayan bordrolarda yer alan ücret seviyesi ve sosyal yardımlar eklenerek giydirilmiş ücret dikkate alınmalıdır. Yazılı şekilde hatalı bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi