Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1833
Karar No: 2018/8749
Karar Tarihi: 27.11.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2017/1833 Esas 2018/8749 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı işyerinde çalıştığı sürenin tespiti için mahkemeye başvurmuş, mahkeme kısmen kabul etmiştir. Ancak davalı, kararı temyiz etmiştir. İlgili yasal düzenlemeler, hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmese de, kamunun düzenli işleyişi açısından hassasiyet gösterilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, kamusal kurumlar çalışanlarının kayıtlı olması gerektiğinden davacının çalışmalarının kayıtlara geçirilmemiş olması dikkate alınmalıdır. İlgili belgeler dikkate alınmadan verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Yargıtay Kanunu'nun 506 sayılı 79/10. maddesi ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5510 sayılı 86/9. maddesi belirtilmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2017/1833 E.  ,  2018/8749 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı, davalıya ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, ihbar olunan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    K A R A R
    Dava, davacının 10.07.1987- 20.07.2012 tarihleri arasında davalı işyerinde eksiksiz çalıştığı halde bildirilmeyen hizmet sürelerinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile hükümde yazılı şekilde karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Öte yandan, davacının çalışmalarının geçtiğini ileri sürdüğü işyeri bir kamu kuruluşuna aittir. Kamu kuruluşlarında, çalışanların kayıtlara geçirilmesi ve ücret ödemelerinin belgelere dayandırılması asıldır. Davacının ücretsiz çalışması hayatın olağan akışına aykırı, kamu kuruluşundaki çalışmaların resmi kayıtlara geçirilmesi ve ücret ödemelerinin belgelere dayandırılması asıldır. Kayıtlarda gözükmeyen çalışmalarının hangi nedenle bildirim dışı kaldığı gereğince ve yeterince araştırma konusu yapılmamıştır.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacının 10.07.1987- 20.07.2012 tarihleri arasında davalı belediyeye ait 19876 sicil numaralı işyerinden kısmı süreli sigortalı bildirimlerinin bulunduğu, 21.06.2007- 09.06.2011 tarihleri arasında geçici iş göremezlik belgeleri bulunduğu, davalı ... tarafından 1990 yılı sonra bina değişikliği ve su kaybı nedeniyle evrak kaybına uğranıldığı belirtilerek davacıya ait 1995-2010 yıllarına ait imzalı ücret bordrolarının gönderildiği, davacı ve davalı tanıklarının dinlendiği, davacınnı raporlu olduğu süreler dışında sürekli çalıştığını beyan ettikleri anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, imzalı ücret bordroları dikkate alınmadan ve geçici işgöremezlik belgelerindeki tarihlerin tamamı bu belgelerle uyumlu şekilde dışlanmadan hükümde yazılı şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    Yapılacak iş; davalı belediyenin gönderdiği ücret bordrolarının bir kısmı okunaklı olmadığından okunaklı olmayan ücret bordrolarını tekrar davalı belediyeden istemek, imzalı ücret bordrosu bulunan süreler için bordrolarda belirtilen süreler kadar çalıştığı dikkate alınarak, geçici iş göremezlik belgesi bulunan süreler için ise geçici işgöremezlik ödeneği aldığı belirtilen tüm süreler dışlanmak suretiyle davacının eksik bildirilen süreleri açıkca ortaya konulup sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 27.11.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi