Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1146
Karar No: 2013/8415

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/1146 Esas 2013/8415 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti gibi alacaklarının ödenmesini talep etmiş ve mahkeme kısmen kabul etmiştir. Davalılar temyiz etmiş ve dava dosyası incelendikten sonra Yargıtay Kararı verilmiştir. İşçiye ödenen aylık ücretin miktari konusunda uyuşmazlık vardır ve mahkeme sadece işçi ve davacı tanıklarının beyanlarına dayanarak hesaplama yapmıştır. Ancak, sendikalarla ve işveren kuruluşları ile emsal ücretin araştırılması gerektiği belirtilmiştir. Kararda hangi kanun maddelerine referans verildiği belirtilmemiştir.
22. Hukuk Dairesi         2013/1146 E.  ,  2013/8415 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili davacının, 19.02.2006 tarihinden itibaren davalı ... Şirketinde teknik eleman olarak çalışmaya başladığını, Şubat 2008"den Haziran 2008 sonuna kadar ... A. Ş. ve Temmuz 2008"den Nisan 2009 ortalarına kadar da ... A. Ş."nin taahhüdündeki işlerde de taşeron davalı ... şirketinin elemanı olarak çalıştırıldığını, 17.11.2008 tarihinde kıdem-ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacakları ödenmeksizin iş sözleşmesinin feshedildiğini, ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı ... şirketi, davalı şirket ile diğer davalı ... Şirketi arasında 20.03.2008 tarihinde ... inşaatı kazı işleriyle ilgili sözleşme imzalandığını, anılan sözleşmeye göre ... firmasının, çalıştıracağı personelin tüm işçilik alacaklarını ödemekle mükellef olduğunu, işe başlama tarihinin gerçeği yansıtmadığını, davalı firmanın sorumluluğunun, davacının davalıya ait işyerinde çalıştığı süre ile sınırlı olduğunu beyan ederek davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... şirketi, davacının iş sözleşmesinin davalı şirkete karşı çalışmaları devam ederken sona ermediğini bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatından sorumlu olmadıklarını, davacının alacaklarının ödendiğini, davacının fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil çalışmasının olmadığını bu nedenle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Şirketi, iş sözleşmesinin başlangıcının 23.11.2006 olduğunu, bu çalışmanın kesintisiz olmadığını, davacının fazla çalışmasının sözkonusu olmadığını, davacının vardiya sistemi ile çalıştığını, davacının kullanmadığı izinlere yönelik banka yolu ile izin ücretinin ödendiğini, iş sözleşmesinin feshi ile tazminatlarının banka yolu ile ödendiğini bu sebeple davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı ... Şirketi, ... Şirketi ve ... Şirketi vekili temyiz etmiştir.
    Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş sözleşmesinin tarafları, asgarî ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler.
    Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta primi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. İmzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Somut olayda, davacı aylık net ücretinin 2.400,00 TL olduğunu ileri sürmektedir. Davalı işveren davacının ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu bildiriminde gösterilen ücret olduğunu belirtmiştir. Davalı şahitlerinin bir kısmı davacının asgari ücret ile çalıştığını beyan etmişler, davacı şahitleri ise davacının aylık net 2.400,00 TL ücret aldığını belirtmişlerdir. Dosyada mevcut imzalı ücret bordrosunda davacının ücreti asgari ücret olarak gösterilmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının ücreti davacı ve şahit beyanları doğrultusunda net 2.400,00 TL olarak kabul edilmiştir.
    Mahkemece yukarıdaki ilkeler doğrultusunda davacı işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği detaylı bir şekilde araştırılması gerekirken sadece davacı ve davacı tanıklarının beyanları esas alınarak yapılan hesaplamaya itibar edilmesi hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi