Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5067
Karar No: 2019/5228
Karar Tarihi: 15.10.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/5067 Esas 2019/5228 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, mirasbırakanın ölünceye kadar bakma akdinin miris muvazaası nedeniyle geçersiz olduğunu iddia ederek, tapu iptali ve tescil istemiyle dava açmıştır. Davalılar ise mirasbırakanın sağlık sorunları nedeniyle bakım karşılığı taşınmazları verdiklerini belirtmişlerdir. Davalılar, davanın kabul edilmesi yönünde beyanda bulunmuşlar ve mahkeme de davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalılar vekili duruşmada bulunmamıştır. Davacı vekili ve diğer temyiz edenler, kararı temyiz etmiştir. Harçlar Kanunu'nun 30. ve 32. maddeleri gereği, değeri artan davalarda harç tamamlanmadan davaya devam edilemez. Davayı kabul eden davalının yargılama masraflarını ödemekle yükümlü olduğunu belirten HMK'nın 312/1. maddesi uyarınca, karar ve ilam harcının 1/3'ü kabulün ilk celsesinde, daha sonraki celselerde 2/3'ü alınır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, davayla ilgili değer gözetilerek ücret takdir edilir. Kararda, değer gözetilmeden avukatlık ücreti takdir edildiği için düzeltme yapılmıştır. Karar
1. Hukuk Dairesi         2016/5067 E.  ,  2019/5228 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL


    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, mirasbırakan babası ...’in Bursa 10. Noterliğinde düzenlenen 25.05.2011 tarih ve 19625 yevmiye sayılı düzenleme şeklinde ölünceye kadar bakma akdi ile dava konusu 216, 275, 4, 3, 64, 65, 57, 56, 42, 342 ve 1 parsel sayılı taşınmazları davalı kızları ... ve ...’ye bıraktığını, mirasbırakanın sağlık durumunun iyi olup, bakıma ihtiyacı olmadığını,yapılan akdin muvazaalı ve mirasçılardan mal kaçırma amaçlı olduğunu ileri sürerek yapılan ölünceye kadar bakma akdinin muris muvazaası nedeniyle geçersizliğinin tespiti ile iptaline, mirasbırakan adına kayıtlı tapuların iptali ile miras payı oranında adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, mirasbırakanın bir çok rahatsızlığı olup, ölümüne kadar mirasbırakana baktıklarını, bakım karşılığı dava konusu taşınmazların verildiğini belirterek davanın reddini savunmuşlar, aşamada davayı kabul ettiklerini beyan etmişlerdir.
    Mahkemece, davalıların kabul beyanı nedeniyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar vekili tarafından süresinde duruşma istemli ve davacı vekili tarafından katılma yolu ile temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 15.10.2019 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalılar vekili Avukat gelmedi, diğer temyiz eden davacı vekili Avukat ... geldi, duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:


    -KARAR-

    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı miras payı oranında tapu iptal ve tescil istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davalıların kabul beyanı nedeniyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından vekâlet ücreti, davalılar vekili tarafından harç ve vekâlet ücretine hasren temyiz edilmiştir.
    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı olarak 26.12.2012 günlü dilekçe ile açılmış, davalı taraf ön inceleme duruşmasından sonra 10.03.2015 günlü dilekçe ile davayı kabul ettiğini bildirmiş, mahkemece 10.03.2015 tarihli celsede(kabulün yapıldığı celse),davalıların kabul beyanından sonra, keşif kararı verilerek 18.05.2015 tarihinde keşif yapılmış, belirlenen dava değeri üzerinden 30.09.2015 tarihinde harç tamamlanmış, mahkemece davalıların kabul beyanına değer verilerek iptal tescil isteğinin kabulüne karar verilmiştir.
    Bilindiği ve Harçlar Kanununun 30. maddesinde düzenlendiği üzere; ‘Muhakeme sırasında tesbit olunan değerin, dava dilekçesinde bildirilen değerden fazla olduğu anlaşılırsa, yalnız o celse için muhakemeye devam olunur, takip eden celseye kadar noksan değer üzerinden peşin karar ve ilam harcı tamamlanmadıkça davaya devam olunmaz. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409 uncu maddesinde gösterilen süre içinde dosyanın muameleye konulması, noksan olan harcın ödenmesine bağlıdır." düzenlemesine, 32. maddesinde de "Yargı işlemlerinden alınacak harclar ödenmedikçe mütaakıp işlemler yapılmaz. Ancak ilgilisi tarafından ödenmeyen harçları diğer taraf öderse işleme devam olunmakla beraber bu para muhakeme neticesinde ayrıca bir isteğe hacet kalmaksızın hükümde nazara alınır." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Öte yandan; HMK"nun 312/1. maddesinde düzenlendiği üzere; davayı kabul eden davalı, davada mahkum olmuş gibi yargılama masraflarını ödemeye mecburdur. Ancak, Harçlar Kanunu"nun 22. maddesi hükmü uyarınca; kabul, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa karar ve ilam harcının 1/3" ü, daha sonra olur ise 2/3"ü alınır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin "Davanın konusuz kalması, feragat, kabul ve sulhte ücret" başlıklı 6. maddesi gereğince de; anlaşmazlığın davanın konusuz kalması, feragat, kabul ve sulh nedenleriyle, ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilmesi halinde tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, karar gereğinin yerine getirilmesinden sonra giderilirse tamamına hükmolunur.
    Somut olayda, davalı taraf ön inceleme tutanağının imzalanmasından sonra davayı kabul ettiğine göre, Harçlar Kanununun 22.maddesi gözetilerek taşınmazların belirlenen gerçek değerleri üzerinden 2/3 oranında harca hükmedilmesinde bir isabetsizlik yoktur. Ancak, davalı taraf dilekçede gösterilen değer üzerinden davayı kabul ettiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 6. maddesi gözetilerek, dilekçede gösterilen değer (50.000,00 TL ) üzerinden davacı yararına vekalet ücretinin tamamına hükmedilmesi gerekirken, değinilen hususlar göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Tarafların temyiz itirazları yerindedir.
    Ne var ki, bu hususlar yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından, hükmün 6. bendinde yer alan “Av.Üc.Tar.Uyarınca takdir olunan ½ nispetindeki 20.682,94 TL ücreti vekaletin davalılardan alınarak davacıya verilmesine ” cümlesinin hüküm yerinden çıkarılarak yerine, ‘Av.Üc.Tarifesi uyarınca takdir olunan 5.800,00 TL nispi vekâlet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine’cümlesinin yazılmasına, tarafların bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK"nin geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nun 438/7. maddesi hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 02.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince temyiz eden taraflardan gelen davacı vekili için 2.037.00.-TL. duruşma vekâlet ücretinin diğer temyiz edenlerden alınmasına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 15.10.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi