Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1880
Karar No: 2012/3871

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2012/1880 Esas 2012/3871 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı iş kazası sonucu sürekli iş göremez duruma giren sigortalının Kurumca yapılan Sosyal Sigorta Yardımlarının, 506 sayılı Yasanın 26. maddesine göre davalı işverenden tahsili istemiştir. Mahkeme, kusur raporu esas alınarak davaya konu zararlandırıcı sigorta olayında %100 kaçınılmazlık bulunduğuna hükmetmiştir. Ancak kaçınılmazlıktan söz edebilmek için olayın meydana geldiği tarihte geçerli bilimsel ve teknik kurallar gereğince alınacak tüm önlemlere rağmen olayın meydana geleceğini kabul etmek gerektiği, işverenlerin işyerinde alınacak iş disiplinini ve iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığı ve gerekli ve yeterli denetimin yapılıp yapılmadığının tespit edilerek kazanın meydana gelmesinde ne oranda öneyici rolü olduğunun belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, davacı vekilinin temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak 506 sayılı Yasa'nın 26. maddesi ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 77. maddesi ile Maden ve Taşocakları İşletmelerinde alınacak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine ilişkin tüzük hükümleri gösterilmiştir.
10. Hukuk Dairesi         2012/1880 E.  ,  2012/3871 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk(İş) Mahkemesi
    Davacı, iş kazası sonucu sürekli iş göremez duruma giren sigortalıya bağlanan gelirler ile yapılan ödemelerin 506 sayılı Yasanın 26. maddesi gereğince davalıdan tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak ilâmında belirtildiği şekilde davanın kaçınılmazlık nedeniyle reddine karar vermiştir.
    Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dava; iş kazası sonucu yaralanan sigortalı işçiye Kurumca yapılan Sosyal Sigorta Yardımlarının, 506 sayılı Yasanın 26. maddesine göre davalı işverenden tahsili istemine ilişkindir. Mahkeme, bozma ilamına uyularak yapılan incelemede davaya konu zararlandırıcı sigorta olayında, %100 kaçınılmazlık bulunduğu kanaatine varılan kusur raporunu esas alarak davanın reddine karar verilmiştir.
    Kaçınılmazlıktan söz edebilmek için olayın meydana geldiği tarihte geçerli bilimsel ve teknik kurallar gereğince alınacak tüm önlemlere rağmen olayın meydana geleceğini kabul etmek gereklidir. Mahkemece, hükme esas alınan kusur raporunda ise, işçinin sürekli maden işyerinde çalıştığı ve böylece alaylı olarak bu işte yetiştiği, eğitim almadığı, işyerinden verilen botun sadece ucunda çelik malzeme bulunduğu, ayakkabısının üzerine metal korucunun bulunmadığı, işverenin takip ve denetim sorumluluğunun bulunduğu, bu nedenle de olayda tamamen kaçınılmazlığın bulunmayacağı hususu gözetilmemiş bulunduğundan, bu doğrultuda olayda kaçınılmazlığın bulunup bulunmadığının, 4857 sayılı İş Kanununun 77. maddesi ile, Maden ve Taşocakları İşletmelerinde alınacak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine ilişkin tüzük hükümlerine göre işverenlerin işyerinde alınması gereken iş disiplinini ve iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığının, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili olarak gerekli ve yeterli denetimi yapıp yapmadığının tespit edilerek, tedbirler alınıp gerekli denetimlerin yapılmış olması halinde bunun kazanın meydana gelmesinde ne oranda önleyici rolü olacağını tespit etmek ve buna göre davalı işverene ve sigortalıya verilebilecek kusur oranlarının miktarını belirlemek ve bu doğrultuda olayda kaçınılmazlığın bulunup bulunmadığının, kaçınılmazlık tespit edilirse ne oranda mevcut olduğunun irdelenmesi amacıyla yeniden uzman bilirkişilerden, soyut ifadelerden uzak gerekçelerle düzenlenmiş rapor almak ve sonucuna göre karar vermek gerekir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 05.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi