Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/15359
Karar No: 2012/5038

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2010/15359 Esas 2012/5038 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu dava, tazminat istemine ilişkin bir davaydı ve mahkeme davanın kısmen kabulüyle 173,32 TL'nin tahsiline karar verdi. Dava, işe giriş bildirgesini yasal süresinde davalı kuruma vermemiş olmaktan kaynaklı tazminat sorumluluğuna ilişkindi. Ancak, karar temyiz edilirken kesinlik sınırı nedeniyle temyiz isteminin reddine karar verildi. 506 sayılı Kanun'un 10. maddesine dayalı tazmin sorumluluğunun 26. maddeye kıyasla daha ağır bir sorumluluk halini öngördüğü, bu nedenle işverenin sorumluluk sınırını belirlerken işkazasında işverenin kabul edilmesi gereken % 100 oranında kusurundan, sigortalının müterafik kusurunun % 50'sinden az olmayacak şekilde bir hakkaniyet indirimi yapılarak hesaplama yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, davanın Anayasa Mahkemesi iptali nedeniyle kısmen reddedilmesinde davacı kurumun haksız olarak nitelendirilmesinin ve aleyhine avukatlık ücretine karar verilmesinin mümkün olmadığı ve bu nedenle yazılı şekilde hüküm kurulmasının usul ve yasaya aykırı olduğu karara bağlandı. Kanunlar ise şöyle: 506 sayılı Kanun'un 10. ve 26. maddeleri, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 427. ve 432/4. maddeleri.
10. Hukuk Dairesi         2010/15359 E.  ,  2012/5038 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkeme, davanın kısmen kabulüyle, 173,32 TL. nin tahsiline karar vermiştir.
    Hükmü, davacının avukatının; temyizin reddine ilişkin hükmü, davalının avukatının temyiz etmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    1-)Hükmün, davalının avukatı tarafından temyiz edildiği; ek kararla, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/2. maddesi kapsamında kesinlik sınırında kalması nedeniyle temyizin kabil olmamasına dayalı olarak, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432/4. maddesi uyarınca temyiz isteminin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
    21.07.2004 gün ve ... sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, öngördüğü istisnalar dışındaki hükümleri yayım tarihinde yürürlüğe giren, 14.07.2004 tarih ve 5219 sayılı “Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve ayrıca 5236 sayılı Kanun; katsayı artışı da uygulanmak suretiyle bu kanunların yürürlük tarihinden sonra yerel mahkemelerce verilen hükümler yönünden 2010 yılı için 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 427. maddesindeki temyiz (kesinlik) sınırını 1.430,00 TL. olarak değiştirmiştir.
    Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması halinde temyiz (kesinlik) sınırının saptanmasında alacağın tamamının gözetilmesi, tümü dava konusu yapılan bir alacağın kısmen kabulünde ise temyiz (kesinlik) sınırının belirlenmesinde kabul ve reddedilen miktarların esas alınması Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 427. maddesi hükmü gereğidir.
    İnceleme konusu davada, temyiz edilen asıl kararın, yukarıda değinilen temyiz (kesinlik) sınırını aşmadığı, bu nedenle anılan karara karşı temyiz yoluna başvurulması hükmolunan miktar itibarıyla mümkün olmadığından, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan 09.03.2010 tarihli ek kararın ONANMASINA;
    2-)Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacı avukatının sair temyiz itirazlarının REDDİNE;
    a-)İşe giriş bildirgesini yasal süresinde davalı kuruma vermemiş olmakla eldeki davada 506 sayılı Kanunun 10. maddesine dayalı tazmin sorumluluğunun oluştuğu belirgin olup; aynı Kanunun 26. maddesine ilişkin davalardaki tazmin sorumluluğundaki gibi sosyal yardım zammıda dahil olmak üzere haksahiplerine bağlanan gelirlerin ilk peşin sermaye değeri ile yapılan masraf ve ödemeler toplamının tazmin sorumlularının kusurlarının karşılığı miktarla sınırlanması kuralının kıyas yoluyla uygulanması gerektiği, ancak 10. maddenin öngördüğü sorumluluk hâlinin 26. maddeye oranla farklı ve daha ağır bir sorumluluk hâlini öngörmüş olması nedeniyle işverenin, 506 sayılı Kanunun 9 ve 10. maddesi kapsamındaki sorumluluk sınırını oluşturan miktar belirlenirken, işkazasında işverenin kabul edilmesi gereken % 100 oranında kusurundan, BK. 43, 44. maddeleri uyarınca sigortalının müterafik kusurunun % 50 sinden az olmayacak şekilde bir hakkaniyet indirimi yapılmak suretiyle hesaplama yapılması, Yargıtay’ın konuya ilişkin yerleşik içtihatlarının gereği olduğu gözetilmeksizin 26. madde kapsamında karar verilmiş olması;
    b-)Açıldığı tarihteki mevzuat ve içtihatlara uygun olmasına karşın, yargılama sürecinde yapılan Anayasa Mahkemesi iptali nedeniyle davanın kısmen reddine karar verilmesinde davacı Kurumun haksız olarak nitelendirilmesinin ve bu nedenle aleyhine avukatlık ücretine karar verilmesinin mümkün olmadığı gözetilmeksizin; yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenleridir.
    O hâlde, davacının avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi