Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5188
Karar No: 2012/363

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/5188 Esas 2012/363 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/5188 E.  ,  2012/363 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı ... avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
    Davalı ... vekili, davacının taşeron firma diğer davalı Tunacan İnşaat Limited şirketi işçisi olduğunu kendileri yönünden davanın davalı sıfatı yokluğundan reddi gerektiğini, esasa ilişkin olarak ta davacının gece bekçisi olarak görev yaptığı Fevzi Tüzünalp parkında spor yapan bayanlara sözlü tacizde bulunduğunun tutanakla tespit edildiğini iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayandığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesin istemiştir.
    Diğer davalı Tunacan İnşaat Limted şirketi davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davacının parkta spor yapan bayanlara cinsel içerikli bir beyanda bulunmadığı iş aktinin feshine dayanak yapılan eylem nedeni ile mağdurun bir şikayetinin bulunmadığı davacının eyleminin normal davranış dışı bir durum olarak değerlendirilip bu davranışından dolayı işveren tarafından uyarılıp savunması alınarak ihtar verilmesi gerekirken iş sözleşmesinin feshinin doğru olmadığı işveren tarafından feshin geçerle nedene dayandığının kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı ... temyiz etmiştir.
    İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
    Somut olayda, Davalı belediyeye ait Park ve Bahçeler Müdürlüğünde taşeron firma işçisi olarak çalıştırılan davacının Belediyeye bağlı Fevzi Tüzünalp Parkında gece bekçisi olarak görevlendirildiği, 08/07/2009 tarihinde gece bekçiliği yaptığı sırada sabah saat 6.30-7.30 saatleri arasında yürüyüş yapan Burcu Altınok ve Burcu Yıldız adlı bayanların önlerinden geçtiği sırada görevli olan diğer arkadaşı ile konuşuyor gibi yaparak “Sende göbek mi var niye yürüyorsun ? dediği 2. kez bu bayanların yeniden önlerinden geçişi sırasında aynı sözleri tekrarla diğer görevliye “sarışın olan değil esmer olan demek suretiyle” sözlü olarak tacizine devam ettiği davalı tanıklarının yeminli anlatımları ve 09/07/2009 tarihli tutanak içeriğinden anlaşılmaktadır. Davacıyla aynı gün aynı yerde güvenlik görevlisi olarak çalışan davacı tanığı Ruşen Balkan yeminli ifadesinde de davacı ile olay günü gece nöbeti tuttuklarını sabah saat 07.00 sıralarında davacı ile kendi aralarında konuştuklarını kendi aralarında küfürlü ve bayanları rahatsız edebilecek bir şekilde konuşurken ben sesimizin yankı yaptığını anladım bayanların rahatsız olabileceğini düşünerek davacıyı yüksek sesle konuşmamasını söyledim ancak davacının bir bayanı hedef alacak sözleri kendi yanında söylemediğini belirterek davacının olumsuz tutum ve davranışını doğruladığı, gerek davacı tanığı anlatımından gerekse davalı tanığı anlatımlarından umuma açık yerlerde halkın huzur ve sükunetini, can ve mal güvenliğini 3. kişilerden gelecek sözlü ve fiili saldırılara karşı korumakla görevli davacının bizzat, cinsel içerikli olmasa bile sözle özellikle sabahın erken saatlerinde yürümekte olan bayanları kendilerinde güvensizlik ve rahatsızlık duygusu oluşturacak şekilde sözlü tacizi ve başkalarının duyacağı şekilde küfürlü konuşması görevi ile bağdaşmayacak, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan olumsuz tutum ve davranışlardır. Bu nedenlerle fesih haklı nedene dayanmaktadır. Bu durumda işe iade isteğinin reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Alınması gereken 17.15 TL harçtan peşin alınan 15.60 TL nin mahsubu ile bakiye 1.55 TL harcın davacıdan alınmasına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 101,50 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalı ... Başkanlığına verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine kesin olarak 23/01/2012 gününde oybirliğiyle tarihinde karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi