Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5922
Karar No: 2015/6281
Karar Tarihi: 02.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/5922 Esas 2015/6281 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı çalışan, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı'nın ihale yolu ile verdiği işlerin ifa ve icrasını yürüten şirketlerde çalışmış ve emeklilik nedeniyle iş akdini feshetmiştir. Davacı, kıdem tazminatı alacağının tahsilini istemiştir. Davalı avukatı ise davanın zamanaşımına uğramış olduğunu, davacının doğrudan Mahkemeye başvurmuş olmasının usule aykırı olduğunu, davanın yüklenici firmalara yöneltilmesi gerektiğini ve Belediye Başkanlığı'nın asıl işveren olarak tanımlanamayacağını savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme, iş akdinin emeklilik nedeniyle son bulduğu ve davacının kıdem tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davayı kabul etmiştir. Ancak davalı Belediyenin davanın ihbarı talebi, HMK'nın 62. maddesi gereği yazılı olması, davanın ihbar edileceği kişilerin adresleri ile bildirilip bildirilmediği ve tebligat masraflarının yatırılıp yatırılmadığı hususlarına göre değerlendirilmelidir. Mahkeme, bu konuda karar vermediği için karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK'nun 61. maddesi ve 62. maddesi.
7. Hukuk Dairesi         2015/5922 E.  ,  2015/6281 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak




    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2- Davacı vekili; davacının asıl işveren olan Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı"nın ihale yolu ile verdiği işlerin ifa ve icrasını yürüten şirketler işçisi olarak 01.07.1994-29.12.2005 tarihleri arasında çalıştığını ve emeklilik nedeni ile haklı olarak iş akdini feshettiğini öne sürerek kıdem tazminatı alacağının tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili, davanın zamanaşımına uğramış olduğunu, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile 4857 sayılı İş Kanunun 91 ve 92. maddelerinde değişiklik yapıldığını ve bu nedenle davacının Bölge Çalışma Müdürlüğü"ne başvuru yapmadan doğrudan Mahkemeye başvurmuş olmasının usule aykırı bulunduğunu, bu davanın; yüklenici firmalara yöneltilmesi gerektiğini ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri uyarınca müvekkil Kahramanmaraş Belediye Başkanlığının asıl işveren olarak tanımlanamayacağını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iş akdinin emeklilik nedeniyle son bulduğu ve davacının kıdem tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında, görülmekte olan davanın davacının çalıştığı alt işverenlere ihbar edilip edilmeyeceği hususu uyuşmazlık konusudur.
    Davanın ihbarının düzenlendiği 6100 sayılı HMK."nun 61. maddesinde “Taraflardan biri davayı kaybettiği takdirde, üçüncü kişiye veya üçüncü kişinin kendisine rücu edeceğini düşünüyorsa, tahkikat sonuçlanıncaya kadar davayı üçüncü kişiye ihbar edebilir.” hükmü getirilmiştir. İş davalarında özellikle işçinin aynı asıl işverene ait işyerinde aralıksız şekilde birden çok alt işveren nezdinde çalışması durumunda, davalı asıl veya alt işverenlerin dava sonunda ödemek durumunda kalacakları dava konusu alacakları diğer alt işverenlere rücu etme hakkı bulunduğundan ve özellikle uzun bir çalışma dönemine ilişkin davalarda birden çok alt işveren nezdinde çalışmalar mevcut olduğundan, bu çalışmalara ilişkin ödeme yapılmış olması ve bu ödemelere ilişkin evrakların bu alt işverenlerde bulunması ihtimaline karşı davanın ihbarı ayrıca önem kazanmaktadır.
    Mahkemece davalı Belediyenin davanın ihbarı talebi, 6100 sayılı HMK."nun 62. maddesi gereği yazılı olması, davanın ihbar edileceği kişilerin adresleri ile bildirilip bildirilmediği ve tebligat masraflarının yatırılıp yatırılmadığı hususları dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmelidir.
    Somut olayda davalı Belediye dava dilekçesine karşı vermiş olduğu cevap dilekçesinde davanın ihbarı talebinde bulunmuş ve bu hususta ayrıca bir dilekçe vermiş olmasına rağmen mahkemece bu hususta olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiş olması hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının davalıya iadesine, 02.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi