Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2017/1304
Karar No: 2022/600
Karar Tarihi: 17.02.2022

Danıştay 2. Daire 2017/1304 Esas 2022/600 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2017/1304 E.  ,  2022/600 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    İKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2017/1304
    Karar No : 2022/600


    DAVACI : … Sendikası
    VEKİLİ : Av. …

    DAVALI : … Bakanlığı
    VEKİLİ : …

    DAVANIN KONUSU : Davacı Sendika tarafından; 29/03/2017 günlü Bakanlık Olur'u ile yürürlüğe konan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Öğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yönetimi, Öğretmen Ataması, Yönetici Görevlendirilmesi, Öğrenci Kayıt/Nakil ve Geçişlerine İlişkin Usul ve Esaslar'ın 2. maddesinde yer alan "... 01.09.2016 tarihli ve 29818 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde belirlenen şartları taşıyan yönetici ve öğretmenler arasından bu Usul ve Esaslara göre mülakatla ..." ibaresi ile ekinde yer alan "EK-1 Yönetici Mülakat Formu" ve "EK-2 Öğretmen Mülakat Formu"nun, 5.1. maddesinin (b), (ç), (d) bentlerinin, 5.2. maddesinin, 5.3. maddesinin, 7. maddesinin, 8. maddesinin ve öğretmen atamalarında duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme ile yönetici olarak görevlendirilecekler için duyuru ve başvuru koşullarına yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptali istemektedir.

    DAVACININ İDDİALARI : Dava konusu Usul ve Esaslar'da, Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin “Proje Okul” olarak belirlendiği; bu eğitim kurumlarına, duyuru yapılmaksızın ve başvuru alınmaksızın, idarenin (sektör temsilcileri ile birlikte) tek taraflı olarak belirlediği öğretmenler arasından mülakatla öğretmen ve yönetici atanacağı; sadece mülakatla yönetici ve öğretmen ataması yapılmasının Danıştayın yerleşik kararlarına uygun olmadığı; kıdem, iş başarımı, deneyim, sınav başarısı gibi hiçbir koşul aranmadan yapılacak atamaların, Anayasa'nın 70. maddesinde yer alan kamu hizmetine alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrımın gözetilemeyeceğine ilişkin kural ile 657 sayılı Yasa'da düzenlenen kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu; bazı mesleki ve teknik eğitim kurumlarının, tematik mesleki ve teknik eğitim kurumu olarak belirlenmesinin ve buna ilişkin esasların düzenlenmesinin, bu eğitim kurumlarını, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği kapsamında proje okulu yapmayacağı; dava konusu edilen düzenlemelerle, öğretmenlik statüsü bulunmayanların alan/dal derslerinde öğretmen olarak görevlendirilebileceği, bu durumun ise 1739 sayılı Kanun'a aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    DAVALININ SAVUNMASI : Davaya konu düzenlemelerin, 652 sayılı KHK'nın 37/9. maddesi kapsamında tesis edildiği; özel nitelikli eğitim kurumları için farklı usuller belirlenmesinin eşitlik ilkesine aykırı olmadığı; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde, yönetici olarak görevlendirilecek ve öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel ve genel şartlara yer verildiği; yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla, başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumların yanı sıra belirli eğitim reformu ve programları gerçekleştirmek adına yenilikler yapıldığı; Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmelerinin, yasal düzenleme nedeniyle doğrudan Bakan tarafından yapıldığı; oluşturulacak olan kurul ve komisyonlarda, başta protokol yapılan sektör tarafının yasal temsilcisi olmak üzere ilgili tüm taraflara yer verildiği, adayları her yönü ile değerlendirmeye uygun mülakat formları geliştirildiği ve böylece objektif kriterlere dayalı olarak adayların seçilmesinin amaçlandığı; Tematik Mesleki ve Tekrik Anadolu Liselerinin faaliyete geçirilmesinin bir amacının da, sektörle etkin işbirliği yapılarak, sektörde meydana gelen en son teknolojik gelişmeleri, bilgi ve becerileri aktarmak üzere sektör içinden uzmanların öğrencilere eğitim vermesini sağlamak olduğu, paralel düzenlemelerin Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de bulunduğu; meslek alanı ile ilgili orta ve büyük ölçekli işletmeler ve/veya bu işletmelerin temsilcisi olan kurum ve kuruluşlarla öğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonları istihdamları, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi gibi konuları içeren en az 10 yıl süreli işbirliği protokolü veya protokolleri yapıldığı; pilot uygulama olarak hayata geçirilen yeni bir düzenlemeye gidildiği, kamu yararı ve hizmet gerekleri göz önüne alınarak tesis edilen düzenlemelerde hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmuştur.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Dava konusu düzenlemelerin iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

    DANIŞTAY SAVCISI : …
    DÜŞÜNCESİ : Davacı Sendika tarafından; 29/03/2017 günlü Bakanlık Olur'u ile yürürlüğe konan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Öğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yönetimi, Öğretmen Ataması, Yönetici Görevlendirilmesi, Öğrenci Kayıt/Nakil ve Geçişlerine İlişkin Usul ve Esasların, 2. maddesinde yer alan "... 01.09.2016 tarihli ve 29818 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde belirlenen şartları taşıyan yönetici ve öğretmenler arasından bu Usul ve Esaslara göre mülakatla ..." ibaresi ile Usul ve Esasların ekinde yer alan "EK-1 Yönetici Mülakat Formu" ve "EK-2 Öğretmen Mülakat Formu"nun, 5.1. maddesinin (b), (ç), (d) bentlerinin, 5.2. maddesinin, 5.3. maddesinin, 7. maddesinin, 8. maddesinin ve öğretmen atamalarında duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme ile yönetici olarak görevlendirilecekler için duyuru ve başvuru koşullarına yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptali istenilmektedir.
    1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun "Kapsam" başlıklı 1. maddesinde, bu Kanunun, Türk milli eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeleri, eğitim sisteminin genel yapısı, öğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluğu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlüğü içinde kapsadığı; "Öğretmenlik" başlıklı 43. maddesinin son fıkrasında, öğretmenlerin hizmet sürelerine ve/veya isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği; "Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi" başlıklı 45. maddesinin son fıkrasında ise, hangi derece ve türdeki eğitim, öğretim, teftiş ve yönetim görevlerine, hangi seviye ve alanda öğrenim görmüş olanların ne gibi şartlarla seçilebileceklerinin yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.
    652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atama" başlıklı 37. maddesinde;
    ''(1) 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunun eki cetvellerde sayılanlar dışında kalan memurların atamaları Bakan tarafından yapılır.
    (2) Bakan, gerekli gördüğü hâllerde atama yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, illerde valilere devredebilir.
    (3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. (İptal son cümle: Anayasa Mahkemesinin 6/2/2013 tarihli ve E:2011/123, K:2013/26 sayılı Kararı ile. Yeniden Düzenleme: 1/3/2014-6528/22 md.) Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yarıyıl ve/veya yaz tatillerinde yapılır.
    (4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
    (5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri hâlinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il millî eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması hâlinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar.
    (6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.
    (7) (Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) İl Millî Eğitim Müdürü, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Millî Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü, Maarif Müfettişi, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların hizmet sürelerine ve/veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
    (8) (Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.
    (9) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır.
    (10) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Öğretim üyeleri ile Bakanlıkta görev yapmakta olan öğretmenlerin dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara atanma ve görevlendirilmelerinde bu Kanun Hükmünde Kararname, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atanmaya ilişkin hükümleri uygulanmaz. Dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara yönetici görevlendirmeleri özlük hakları, atanma ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.
    (11) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Bakanlıkta görevlendirilebilirler.'' hükümlerine yer verilmiştir.
    Buna göre, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasında düzenlenen ve davalı idare tarafından kısaca proje okulları olarak zikredilen okul türüne ilişkin olarak yönetici görevlendirilmesine ve öğretmen atamasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği açıktır. Nitekim bu okul türüne ilişkin olarak davalı idarece 01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu alanın bahsedilen Yönetmelikle düzenlenmesine rağmen, davalı idarece yine proje okulu olarak nitelendirilen Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ilişkin olarak, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasını dayanak alan dava konusu Usul ve Esasların yürürlüğe konulduğu, ayrıca anılan Yönetmelikte yer almayan bir takım farklı düzenlemelerin getirildiği anlaşılmaktadır.
    Bu durumda, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasına dayanılarak çıkarıldığı anlaşılan ve davalı idarece proje okulu olarak anılan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği açık olup, bu gerekliliğe uygun olmayan düzenlemenin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
    Açıklanan nedenlerle dava konusu düzenlemenin iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    İLGİLİ MEVZUAT:
    -Dava konusu işlem tarihi itibarıyla yürürlükte bulundukları şekliyle- 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 1. maddesinde; bu Kanunun, Türk milli eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeleri, eğitim sisteminin genel yapısı, öğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluğu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlüğü içinde kapsadığı; "Öğretmenlik" başlıklı 43. maddesinin son fıkrasında; öğretmenlerin hizmet sürelerine ve/veya isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği; "Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi" başlıklı 45. maddesinin son fıkrasında ise, hangi derece ve türdeki eğitim, öğretim, teftiş ve yönetim görevlerine, hangi seviye ve alanda öğrenim görmüş olanların ne gibi şartlarla seçilebileceklerinin yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.
    652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atama" başlıklı 37. maddesinde;
    ''(1) 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunun eki cetvellerde sayılanlar dışında kalan memurların atamaları Bakan tarafından yapılır.
    (2) Bakan, gerekli gördüğü hâllerde atama yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, illerde valilere devredebilir.
    (3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. (İptal son cümle: Anayasa Mahkemesinin 6/2/2013 tarihli ve E:2011/123, K:2013/26 sayılı Kararı ile. Yeniden Düzenleme: 1/3/2014-6528/22 md.) Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yarıyıl ve/veya yaz tatillerinde yapılır.
    (4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
    (5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri hâlinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il millî eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması hâlinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar.
    (6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.
    (7) (Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) İl Millî Eğitim Müdürü, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Millî Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü, Maarif Müfettişi, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların hizmet sürelerine ve/veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
    (8) (Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.
    (9) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır.
    (10) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Öğretim üyeleri ile Bakanlıkta görev yapmakta olan öğretmenlerin dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara atanma ve görevlendirilmelerinde bu Kanun Hükmünde Kararname, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atanmaya ilişkin hükümleri uygulanmaz. Dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara yönetici görevlendirmeleri özlük hakları, atanma ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.
    (11) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Bakanlıkta görevlendirilebilirler.'' hükümlerine yer verilmiştir.

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    652 sayılı KHK'nın ''Atama'' başlıklı 37. maddesine, 6528 sayılı Yasa'nın 22. maddesi ile eklenen 9. ve 10. fıkralarına dayanılarak çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin Yönerge'ye karşı açılan davada; Dairemizin 27/11/2019 günlü, E:2016/1125, K:2019/6635 sayılı kararıyla; "Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara yönetici görevlendirilmesi ve öğretmen ataması noktasında Bakanın yetkili olduğu açıktır. Bununla birlikte, dava konusu uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara yönetici görevlendirilmesi ve öğretmen atamasına ilişkin usul ve esasların, konusu itibarıyla Yönerge şeklinde ve Resmi Gazete'de yayımlanmaksızın düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Gerek 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 4. ve 8. fıkralarında, gerekse 1739 sayılı Yasanın yukarıda yer verilen hükümlerinin incelenmesinden, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin atanma ve yer değiştirmeleri ile yöneticilerinin görevlendirmelerine ilişkin usul ve esasların yönetmeliklerle düzenlenmesi gerektiği açıkça belirtilmiş olup, Milli Eğitim Bakanlığı doğrudan merkez teşkilatına bağlı kurumlara yönetici görevlendirilmesi ve öğretmen atanmasında herhangi bir istisna tanınmamıştır. 652 sayılı KHK'nın 10. maddesinde tanınan istisna yukarıda belirtilen Anayasa Mahkemesi kararında da vurgulandığı üzere mevzuatta yer alan atama ve sınava ilişkin hükümlerden ibarettir. ... Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin usul ve esasların yönerge ile değil, yönetmelikle düzenlenmesi ve bu yönetmeliğin de Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda, konunun Yönetmelikle düzenlenmesi ve anılan Yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlanması gerekirken, Yönerge ile yapılan düzenlemede hukuka uygunluk bulunmamaktadır." gerekçesiyle iptal kararı verildiği; anılan kararın da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 16/06/2021 günlü, 2020/789, K:2021/1240 sayılı kararıyla onandığı anlaşılmaktadır.
    Yukarıda belirtilen Dairemiz kararında da ifade edildiği gibi, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasında düzenlenen ve davalı idare tarafından kısaca proje okulları olarak zikredilen okul türüne ilişkin olarak yönetici görevlendirilmesine ve öğretmen atamasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği hususunda duraksama bulunmamaktadır.
    Nitekim bu okul türüne ilişkin olarak davalı idarece 01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu alanın bahsedilen Yönetmelikle düzenlenmesine rağmen, davalı idarece yine proje okulu olarak nitelendirilen Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ilişkin olarak, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasını dayanak alan dava konusu Usul ve Esasların yürürlüğe konulduğu, ayrıca anılan Yönetmelikte yer almayan bir takım farklı düzenlemelerin de getirildiği anlaşılmaktadır.
    Bu durumda, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesinin 9. fıkrasına dayanılarak çıkarıldığı anlaşılan ve davalı idarece proje okulu olarak anılan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği açıp olup, bu gerekliliğe uygun olmayan düzenlemede hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. 29/03/2017 günlü Bakanlık Olur'u ile yürürlüğe konan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Öğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yönetimi, Öğretmen Ataması, Yönetici Görevlendirilmesi, Öğrenci Kayıt/Nakil ve Geçişlerine İlişkin Usul ve Esasların 2. maddesinde yer alan "... 01.09.2016 tarihli ve 29818 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde belirlenen şartları taşıyan yönetici ve öğretmenler arasından bu Usul ve Esaslara göre mülakatla ..." ibaresi ile ekinde yer alan "EK-1 Yönetici Mülakat Formu" ve "EK-2 Öğretmen Mülakat Formu"nun, 5.1. maddesinin (b), (ç), (d) bentlerinin, 5.2. maddesinin, 5.3. maddesinin, 7. maddesinin, 8. maddesinin ve öğretmen atamalarında duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme ile yönetici olarak görevlendirilecekler için duyuru ve başvuru koşullarına yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin İPTALİNE,
    2. Aşağıda dökümü yapılan …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
    3. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen …TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine,
    4. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz yolu açık olmak üzere, 17/02/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.




    (X) KARŞI OY :

    Dava konusu 29/03/2017 tarihli Bakanlık Makam Onaylı Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Olarak Eğitim ve Öğretim Yapacak Okulların Belirlenmesi, Yönetimi, Öğretmen Ataması, Yönetici Görevlendirilmesi, Öğrenci Kayıt/Nakil ve Geçişlerine İlişkin Usul ve Esaslar; … günlü, … sayılı Bakan Olur'u ile yürürlükten kaldırılmıştır.
    Bu durumda; dava konusu edilen düzenlemelerin hukuksal geçerliliğinin ve uyuşmazlığın esasının incelenmesinde hukuki yararın kalmadığı anlaşılmakta olup, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerektiği düşüncesi ile çoğunluk kararına katılmıyorum.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi