Davacı, iş sözleşmesinin işverence geçerli sebep olmadan fesh edildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine ve işe başlatmama durumuna ilişkin haklarının belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Alt işveren davalı ...Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş. davacının iş sözleşmesinin asıl işveren diğer davalı ...Ofisi talebi ve şikayeti üzerine işyerinin değiştirilmek istendiğini ancak başka projelerde görevlendirmeyi kabul etmeyerek yasal haklarının ödenmesi koşuluyla çıkış işleminin yapılmasını istemesi üzerine talebi doğrultusunda kanuni hakları ödenerek iş sözleşmesinin feshedildiğini bildirerek davanın reddini talep etmiştir.
Asıl işveren olan diğer davalı ...Ofisi A.Ş. davacının alt işverenin çalışanı olduğunu ve iş sözleşmesinin alt işveren tarafından geçerli nedenle feshedildiğini bildirerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin davalı ... Ofisi A.Ş."nin yetkililerinin talebi üzerine gerçekleştiğini, diğer davalı ... Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş."nin yürütmüş olduğu diğer projelerde işçi aleyhine esaslı değişiklik yapılmaksızın davacıya iş teklif edilmesi hususuyla fesih nedeninin kanıtlanmadığı, işçinin savunması alınmadığı, yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı ve feshin geçersizliğine, davacının alt işveren ... Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş."ne ait işyerine iadesine karar verilmiştir.
Davacının iş sözleşmesi asıl işverenin talebi üzerine yapılmak istenen işyeri değişikliğini kabul etmemesi nedeniyle ve davacının isteği doğrultusunda 4857 sayılı İş Kanunu"nun 17 ve devamı maddeleri uyarınca feshedilmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının alt işveren davalının asıl işveren olan diğer davalıdan hizmet alım sözleşmesi ile üstlendiği işte temizlik işçisi olarak çalıştığı, asıl işverenin talebi üzerine işyerinin değiştirilmek istendiği ancak davacının kabul etmeyip yasal haklarının ödenmesi koşuluyla çıkış işleminin yapılmasını istemesi üzerine iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır.
Davalılar arasında bağıtlanmış olan 12/12/2009 tarihli sözleşmenin 5. 3 maddesinde POAŞ tarafından değiştirilmesi istenilen personelin işyerinden derhal uzaklaştırılacağı hükmü yer almaktadır. Anılan hükümle alt işveren asıl işverene karşı yükümlülük altına girmiş olup asıl işveren tarafından koşulları mevcut olduğunda işyerinden alınması istenen işçinin işyerini değiştirmek zorundadır. Asıl işverenden bu yönde gelecek talep doğrultusunda işyeri değişikliğini kabul etmeyen işçi bakımından çalışma koşullarında aleyhe esaslı değişiklik olup olmayacağına bakılmaksızın alt işveren için hizmet sözleşmesinin geçerli sebeple fesih hakkının doğacağının kabulü gerekir. Somut olayda fesih bildiriminde asıl işverenin talebinden söz edilmiş ise de dosyada böyle bir talebin yapıldığını gösterir yazılı delile rastlanmadığı gibi mahkemece de bu yönde bir araştırma yapılmış değildir. Bu durumda davacının işyerinden alınması hususunda asıl işverenin yazılı talebi olup olmadığı araştırılmalı, varsa talep yazısı getirtilip içeriği denetlenmeli ve özellikle asıl işverenin alt işverenle yapılmış olan sözleşmeden doğan hakkını 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 2. maddesinde ifade edilen iyi niyet kurallarına uygun olarak kullanıp kullanmadığı belirlenmeli davacının işyerini değiştirilmesi hususunda asıl işveren isteğinin doğru olarak kullanıldığının anlaşılması halinde bu durumun alt işveren bakımından iş sözleşmesinin fesih için geçerli sebep oluşturulacağı düşünülmek suretiyle delililer yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
Mahkemece belirtilen tüm bu yönler dikkate alınmadan eksik araştırma ve inceleme ile karar verilmesi hatalı olup hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde ilgiliye iadesine, 06/02/2012 gününde oybirliğinde karar verilmiştir.