
Esas No: 2011/8130
Karar No: 2012/1393
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/8130 Esas 2012/1393 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi (Beyoğlu 1. İş Mahkemesi)
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının davalı işverenden usulüne uygun izin almadan 09-15/04/2011 tarihleri arasında işyerine gelmediğinin sabit olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar vermiştir.
Hüküm davacı tarafından süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının iş sözleşmesinin, işverence, davacının işverenden izin almadan veya haklı sebep bildirmeden 09-15/04/2011 tarihleri arasında işyerine gelmediği gerekçesiyle 4857 Sayılı Yasanın 25/II-g maddesi uyarınca feshedildiği anlaşılmaktadır.
Her ne kadar mahkeme feshin geçerli olduğunu kabul ederek davanın reddine karar vermiş ise de, dosya içerisinde bulunan 09/03/2010 tarihli yazıda davacının 09/04/2010- 14/04/2010 tarihleri arasında turistik olarak Fransa"yı ziyaret edeceği belirtilmiştir. İşveren tarafından verilen bu belgede izin süresine ilişkin tarihlerin belirtilmesi karşısında davacıya anılan tarihler arası için izin verildiğinin kabulü gerekir. Dolayısıyla davanın kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE,
3-Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin dört aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.200,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafından yapılan 120,00 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
8-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine kesin olarak oybirliğiyle 07/02/2012 tarihinde karar verildi.