Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/15982
Karar No: 2019/9761
Karar Tarihi: 11.06.2019

Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2018/15982 Esas 2019/9761 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından sanığı mahkum etti. Ancak temyize gidilmesiyle beraber, dava dosyası incelendi ve TCK'nın 191/1. maddesi gereğince uyuşturucu madde bulundurma suçuna ilişkin olan tekerrüre esas mahkumiyetinin göz önüne alınmamış olduğu fark edildi. Ayrıca, mala zarar verme suçuyla ilgili olarak suça konu kabloların sökülerek kesilmesi karşısında, duvarlara ve trafolara zarar verilip verilmediği tespit edilmeden karar verilmişti. Bu nedenlerle, karar bozuldu ve sanık lehine olan TCK’nın 191. maddesinin 5. fıkrası ve 5320 sayılı Kanun'a eklenen geçici 7/2. maddesi açıklanarak hükümler yeniden değerlendirildi.
TCK’nın 191. maddesinin 5. fıkrasında yapılan değişiklik, erteleme süresi içindeki tekerrür durumlarında \"davanın düşmesi\" ve \"hükmün açıklanmasının geri bırakılması\" seçeneklerine yer verilmesi. 5320 sayılı Kanun'a eklenen geçici 7/2. maddesi ise, belirli koşulların oluşması durumunda ceza hükmünün infazının ertelenmesini sağlıyor.
13. Ceza Dairesi         2018/15982 E.  ,  2019/9761 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hırsızlık, mala zarar verme
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Sanığın tekerrüre esas mahkumiyetinin, TCK"nın 191/1. maddesi gereğince kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçuna ilişkin olup, 28.06.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6545 sayılı Kanun ile değişik TCK"nın 191. maddesinin 5. fıkrasında, “Erteleme süresi zarfında kişinin kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, dördüncü fıkra uyarınca ihlal nedeni sayılır ve ayrı bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmaz” şeklinde düzenleme getirmesi ayrıca aynı Kanun"la 5320 sayılı Kanun"a eklenen geçici 7/2. maddesi uyarınca koşulları oluştuğu takdirde "davanın düşmesi" ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” seçeneklerine de yer verilmesi nedeniyle lehe olan bu düzenleme ve TCK’nın 7/2. maddesi uyarınca sözü edilen hükümlülüğün tekerrüre esas alınamayacağının gözetilmemesi infaz aşamasında gözetilmesi olanaklı görüldüğünden bozma nedeni görülmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimin takdirine göre; suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak,
    1- Müştekinin beyanında suça konu kabloların çalındığı yerin bitmiş bina olduğunu belirtmesi ancak olay yeri inceleme raporunda ise söz konusu yerin inşaat halinde bina olduğunun belirtilmesi karşısında; söz konusu yerin henüz inşaat halinde bir yer mi olduğu yoksa inşaatı bitmiş kapı ve pencereleri takılı bina vasfında bir yer mi olduğu hususu tereddüde yer vermeyecek şekilde tespit edilerek sonucuna göre söz konusu yer inşaat halinde bir yer ise sanığın eyleminin TCK’nın 142/1-e. maddesindeki hırsızlık suçunu oluşturacağının gözetilmemesi,
    2- Hırsızlık suçunun konusunu çalınmak istenen şeyin kendisinin oluşturması durumunda, malın çalınması sırasında ve sonrasında verilen zarardan dolayı ayrıca mala zarar verme suçunun oluşmayacağı buna göre müştekinin beyanında suça konu kabloların sökülerek kesildiğini belirtmesi karşısında; kabloların söküldüğü sırada duvarlara ve trafolara ayrıca zarar verilip verilmediği tespit edilerek sonucuna göre sadece çalınan kablolar kesilerek başka yerlere zarar verilmemiş ise ayrıca mala zarar verme suçu oluşmayacağından sanık hakkında mala zarar verme suçundan beraat kararı verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’ın temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 11.06.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi