Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/9175
Karar No: 2012/2348

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/9175 Esas 2012/2348 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/9175 E.  ,  2012/2348 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 21/06/2010
    NUMARASI : 2009/743-2010/414

    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin davalı işverence işletmenin mali zorluk içinde bulunduğundan bahisle haksız olarak fesh edildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğini ve müvekkilinin işe iadesini talep ve dava  etmiştir.
    Davalı vekili, ekonomik krizin giderlerin azaltılması ve maliyetlerin azaltılmasını zorunlu hale getirmesi üzerine sözlü olarak emekliliğinin geldiğini bildiren Ar-Ge müdür yardımcısı davacının iradesi ve arzusuna uygun olarak ihbar ve kıdem tazminatının da ödenmek süretiyle iş sözleşmesinin 24.08.2009 tarihinde feshedildiğini, işyerinde ciddi bir küçülmeye gidildiğini, davacı yerine yeni çalışan da alınmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, hukukçu bilirkişi görüşü aynen benimsenip gerekçeye taşınarak, küresel ekonomik kriz ile davalı işyerinde istihdam fazlalığının doğduğu savunmasının kanıtlanamadığı, davacının davalıya ait işyerinde işgücü fazlası oluşturduğunu gösteren bilimsel ilkelere göre yapılmış bir norm kadro çalışmasının ibraz edilemediği gibi, fesih bildiriminde öne sürülen tasarruf tedbirlerine başvurulması zarureti kapsamında işletmede yeniden yapılanmaya gidildiğinin de anlaşılamadığı sonucuna varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Mahkemece yapılan inceleme ve araştırma eksik, hükme esas alınan bilirkişi raporu ise bilirkişinin uzmanlık alanı ve raporun somut içeriği bakımından yetersizdir.
    Fesih, ekonomik krize bağlı olarak işletme, işyeri ve işin gerekleri gerekçesiyle yapıldığına göre işverenin bu konuda işletmesel kararı bulunmalı, işletmesel karar ile istihdam fazlalığının meydana gelip gelmediği, işverenin bu kararı tutarlı biçimde uygulayıp uygulamadığı, işverenin fesihte keyfi davranıp davranmadığı ve işletmesel karar sonucu feshin kaçınılmaz olup olmadığı açıklığa kavuşturulmalıdır. Bunun için de davalı işverenden işletmesel kararın varlığı sorulmalı, ekonomik krizin işletmeye etkisi iddiasına ilişkin tüm kayıt ve mali tablolar  ibraz ettirilerek işletmeci, endüstriyel ilişkiler ve muhasebe
    uzmanı bilirkişilerden oluşturularak bir kurula inceleme yaptırılarak alınacak kapsamlı rapor ve dosyadaki tüm veri ve kanıtlar değerlendirilerek oluşacak uygun sonuç dairesinde karar vermek gerekirken, işletmesel karar ve şirkete ait muhasebe kayıtları getirtilip incelettirilmeden, konunun uzmanı olmayan hukukçu bilirkişi görüşü ile  yetinilerek sonuca gidilmesi doğru bulunmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin tüm itirazlarının kabulu ile kararın davalı yararına bozulmasına, peşin alının temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 21.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi