Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1830
Karar No: 2012/3057

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/1830 Esas 2012/3057 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2012/1830 E.  ,  2012/3057 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının sunduğu sağlık raporu nedeniyle ağır ve tehlikeli işlerde çalışamayacağının anlaşıldığı ve niteliklerine uygun tehlikesiz iş bulunmadığı gerekçe gösterilerek sonlandırıldığını, işyerinde davacının çalışabileceği işler bulunduğunu belirterek işe iade kararı verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; davacının 27.01.2009-15.06.2009 tarihleri arasında kesintisiz olarak rapor kullandığını, tedavi gördüğü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden kendisine işbaşı verildiğini ancak raporda multiple skleroz tanısıyla bir yıl süreyle ağır ve tehlikeli işlerde çalışamayacağının bildirildiğini, davacının MS atağı geçirmesi olasılığı nazara alındığında davacıya işyerinde çalışabileceği uygun iş bulunmadığını, sözleşmenin geçerli nedenle feshedildiğini ve bu nedenle davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm 9. Hukuk Dairesi tarafından araştırmaya yönelik olarak bozulmuştur.
    Dosya içeriğine göre, davacı çalışmaktayken ilerleme eğilimi olan multipl skleroz hastalığı teşhisi konulmuş, işverenden daha uygun bir iş verilmesini istemiş, verilebilecek hafif bir iş bulunmadığından iş sözleşmesi feshedilmiştir. Her ne kadar işyerinde uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesinin 32. maddesinde, çalışmakta iken, SGK tarafından hakkında hafif işlerde çalışabilir raporu tanzim edilmiş olan işçilerin işyerinde hafif bir işe 15 gün içinde nakledileceği düzenlemesi getirilmiş ise de, bu hükmün uygulanmasının işyerinde boş kadro bulunmasına bağlı olduğu açıktır. Bozma öncesi ve sonrası delil durumuna göre, işyerinin bütününde ağır ve tehlikeli işler yürütülmektedir. Davacının sadece insan kaynaklarında yardımcı personel olarak çalıştırılması mümkündür. Keşif tarihinde işverence verilen personel listesinden, insan kaynakları bölümünde hizmet elemanı olarak bir başka işçinin çalıştığı anlaşılmaktadır. Multipl skleroz hastalığının ilerleyici yönü ve zaman zaman ataklar halinde kendini göstermesi durumu ile birlikte dikkate alındığında, işverenin davacıyı çalıştırabileceği bir iş bulunmadığından fesih geçerli nedene dayanmaktadır. İşe iade talebinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 72,00 L yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 01.03.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi